Vacaturekrant: kroniek van een aangekondigde dood?

grafzerk Op 7 december presenteerde Herman van Campenhout (CEO TMG) zijn langverwachte strategie voor het eens zo machtige imperium dat TMG was. En in deze strategie nam online recruitment label Vacaturekrant een ondergeschikte plaats in. De site was weggeschoven in de categorie Retain if profitable. Waarmee Vacaturekrant per direct in de etalage stond. En nog altijd staat.

Ondertussen is Vacaturekrant, eens een vaste klant van de top 10 van grootste vacaturesites (op basis van vacaturevolume), afgegleden naar de anonimiteit. De site komt niet eens meer in de top 20 van grootste vacaturesites voor. En daarmee is ook duidelijk hoe het met de ontwikkeling van de winstgevendheid van de site is gesteld. Waarmee de retain if profitable ‘vraag’ een antwoord heeft gekregen…

De ontwikkeling van het vacaturevolume van de site ziet er als volgt uit:

Aantal vacatureplaatsingen per week en gemiddelde (kwartaal), week 8, 2011 – week 7, 2012. Bron: Jobfeed

Aantal vacatureplaatsingen per week en gemiddelde (kwartaal), week 8, 2011 – week 7, 2012. Bron: Jobfeed

Waar de site nog enigszins profiteerde van de exceptionele groei in het vacaturevolume van begin 2011 is het sinds de zomer van dat jaar slechts downhill gegaan voor Vacaturekrant. Met een opvallend slecht begin van 2012 voor Vacaturekrant; daar waar het totale online vacaturevolume juist weer een sterk herstel heeft getoond.

Vacaturekrant glijdt hiermee haar onvermijdelijke lot tegemoet. Het is zeer de vraag of zich nog een koper voor deze vacaturesite gaat aandienen. Want wat moet je met een label dat ondertussen in de marge is verdwenen? En daarmee voor vrijwel iedereen al in de vergetelheid is weggezonken. Koop je het voor de klanten? Die zijn er nog nauwelijks. Voor de technologie? Daar is de afgelopen jaren vrijwel geen Euro meer ingestopt. Nee, Vacaturekrant staat weliswaar nog altijd in de etalage maar is ondertussen bedekt met een dikke laag stof. Waarmee de aantrekkelijkheid voor eventuele geinteresseerde bezoekers tot vrijwel nul is gereduceerd.

Tenzij er iemand desondanks waarde ziet in deze failliete boedel is de enige resterende optie voor Vacaturekrant om in de Deathpool weg te glijden. Een triest maar waarschijnlijk onafwendbaar einde voor een vacaturesite die jarenlang het online recruitment landschap van Nederland mede vorm heeft gegeven.

Adieu…

Geef een antwoord

3 Comments
 • Recruiter Freek
  says:

  Ondertussen is dit dus vacaturesite nummer drie die in de etalage staat volgens jou. Valt wel op dat bijna alle betaalde vacaturesites in jouw ogen niet meer levensbatbaar zijn, komt dit niet omdat jij puur op basis van vacatureplaatsingen kijkt… Tja dan zijn de gratis jobsites altijd te sterksten. Maar of zij enorme omzetten maken, dat betwijfel ik.
  Tenminste ik plaats mijn openstaande vacatures daar ook net als iedere andere recruiter en heb nog nooit een cent betaald aan deze jobsites maar heb ook nog geen enkele kwalitatieve plaatsbare kandidaten gevonden. Dit in tegenstelling tot de betaalde jobsites als onder andere Vacaturekrant.
  Afzender: Recruiter Freek

  • Marc Drees
   says:

   Er zullen nog wel meer vacaturesites in de etalage staan. Tenslotte is het bepaald geen vetpot op dit gebied; ondanks (of juist door?) het enorme aantal vacaturesites. En zeker de vacaturesites van uitgevers (TMG, Wolters Kluwer, Wegener) maken slechte tijden door, hoewel Jobnews natuurlijk al jaren geleden feitelijk is doodverklaard.
    
   Overigens is de enige manier waarop freemium vacaturesites zullen overleven door relevantie te bieden. En dat betekent dus ook zeker conversie. Als ze dat voor jou (en/of anderen) niet brengen dan zal de freemium hype vanzelf overwaaien. Maar in de tussentijd zullen er wel een aantal vacaturesites zijn omgevallen. Waarbij Vacaturekrant een vooraanstaande kandidaat is.