Vacaturesite top 10: de ‘terugkeer’ van Jobselectie

Vacaturemonitor, positiefOok deze week is er weer een groei te melden voor het volume aan geplaatste vacatures over de afgelopen drie weken. Het lijkt er op alsof het voorjaar van 2011 wordt herhaald, en dat tegen de achtergrond van steeds meer donkere wolken. Een bizarre tijd.

Tegelijkertijd is er de ‘terugkeer; van Jobselectie; de freemium vacaturesite die aan een langzaam keldering leek te zijn begonnen. Maar niets blijkt minder waar. Er is de afgelopen tijd slechts een verdeling van nieuwe plaatsingen over een tweetal URL’s geweest waardoor Jobselectie kunstmatig lage aantallen liet zien. Dat is nu met terugwerkende kracht  gecorrigeerd waardoor de site is teruggekeerd op haat oude niveau.

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 5 – 7). Bron: Jobfeed.

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 5 – 7). Bron: Jobfeed.

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

  1. Werk.nl: -0,1%
  2. Jobbird: +1,4%
  3. Banenmatch: -0,5%
  4. Nationale Vacaturebank: -0,1%
  5. Jobselectie: +1,8%
  6. Monsterboard: +0,2%
  7. VacatureBase: +0,1%
  8. DOVAjobs: 0,0%
  9. GoudenGidsBanen: -0,5%
  10. Vacaturevijver: 0,0%

 

Forse veranderingen deze keer, waarbij vooral de enorme plussen van Jobbird en (met name) Jobselectie opvallen. Jobbird lijkt zo langzamerhand klaar om Werk.nl van de troon te stoten, waar Banenmatch dit gedurende een korte periode wist te realiseren. Maar waar ik eerder Jobselectie min of meer had afgeschreven, blijkt de daling van deze site het gevolg van een dubbele URL (Jobselectie en ictvacaturebank) waardoor de geplaatste vacatures ten onrechte over die twee URL’s zijn verdeeld. Deze technische onvolkomendheid is gerepareerd waardoor Jobselectie per direct is teruggekeerd aan het front.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Jobbird neemt in ieder geval op het gebied van social media buzz de koppositie van Werk.nl over. Waar verleden week deze twee sites nog ex equo eindigden is het nu Jobbird die met 1% stijging de leiding neemt terwijl Werk.nl ook nog eens een daling van 1% laat zien. Monsterboard (+3%) volgt op korte afstand terwijl Banenmatch (-2%) de aansluiting met de top lijkt te hebben verloren. De andere sites doen voor spek en bonen mee…

Geef een reactie