De grote vijf: aantallen vacatures

De grote vijf, positief Het was gisteren natuurlijk al duidelijk geworden; Jobselectie is in de afgelopen weken ten onrechte een te lage plaatst toebedeeld als gevolg van een verdeling van haar nieuwe vacatureplaatsingen over meerdere URL’s. Gelukkig is dat probleem nu  opgelost en kan Jobselectie haar rechtmatige plaats bij de vijf grootste vacaturesites weer innemen.

Maar als er een vacaturesite bijkomt met er noodzakelijkerwijs ook een vacaturesite afvallen. En dat is natuurlijk Monsterboard die in de periode van, naar nu blijkt, onterechte afwezigheid van Jobselectie deze plaats heeft  opgevuld. Met dank aan Monsterboard voor het waarnemen van de honneurs is het nu dus wederom tijd om afscheid van de site te nemen.

Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:

image

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft.
De kolom JobFeed (alles) is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.
De kolom Jobfeed (actief) geeft het aantal vacatures weer dat volgens JobFeed nog altijd actief op de vacaturesite staat. Voor een uitleg, zie: Actieve vacatures geven betrouwbare benadering.

Werk.nl (+400), Banenmatch (+400) en Jobbird (+500) laten alledrie een redelijke groei zien. Monsterboard is verdwenen waar Jobselectie weer is verschenen.

Social media buzz
Wat is de buzz in social media rondom de vijf grootste vacaturesites? Via buzz monitor Coosto is dat eenvoudig te visualiseren. Voor een introductie verwijs ik graag naar het artikel waarin ik de werking van Coosto beschrijf.

Voor de vijf grootste vacaturesites is dit het beeld van de afgelopen 30 dagen:

Activiteit en sentiment voor de grote vijf vacaturesites gedurende de afgelopen maand. Bron: Coosto

Activiteit en sentiment voor de grote vijf vacaturesites gedurende de afgelopen maand. Bron: Coosto

Tja, we hebben weer eens een onvergelijkbare situatie. Monsterboard is uit de top 5 verdwenen en Jobselectie is teruggekeerd. Waardoor we weer van voren af aan beginnen. Overigens heeft Jobbird wel de 1ste plaats van Werk.nl overgenomen.

De overige cijfers
Zo zien de aantallen nieuwe vacatures per week er op dit moment uit voor de grote vier:

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Jawel, Jobbird laat haar ambities weer eens zien. Waarbij ze haar record aantal nieuwe vacatureplaatsingen van eind vorig jaar bijna weet te evenaren. Maar wil de site zich richting 50.000 vacatures opwerken, dan zal ze dit soort aantallen vacatureplaatsingen wekelijks moeten laten zien…

Overigens is Jobbird de enige stijgen in een landschap van dalers. Alle andere vacaturesites laten krimpende aantallen vacatureplaatsingen zien. Een merkwaardige ontwikkeling…

Tevens de grafiek van het vacaturevolume volgens Jobfeed (gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens Jobfeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst):

Vacaturevolume laatste 52 weken. Bron: Jobfeed 

Vacaturevolume laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Hier is het beeld gelukkig een stuk positiever. Want met uitzondering van Banenmatch laten alle vacaturesites hier wel een stijging zien. En Jobselectie is in de afgelopen weken niet Nationale Vacaturebank tot op de hielen genaderd. Dat wordt in de komende maanden misschien nog wel spannend. Op basis van deze grafiek lijken we een kopgroep van drie vacaturesites te hebben; Werk.nl, Banenmatch en Jobbird. De enige paid-to-post vacaturesite in dit gezelschap gaat met Jobselectie het gevecht aan voor de best of the rest plek.

Geef een reactie

4 Comments