Pinterest – Hoe recruiten zij nu eigenlijk..

Social Recruiting. Volgt u het allemaal nog een beetje? Nieuwe ontwikkelingen volgen elkaar in sneltrein vaart op. Gelukkig mag ik morgen naar TRU London. Kan ik mij weer even bij laten praten over wat er zoal nieuw in de markt is en wellicht ook weer wat testen. Leuk is ook altijd het aanschuiven in tracks. De een ervaart dit als “vaag ouwehoeren” over do’s en dont’s. De ander ziet het vooral als training in nieuwe tools, meningen & mogelijkheden. Wat mij betreft dan wel interessant. Nieuw is in ieder geval Pinterest. Een social prikbord!  Volgens Comscore nu al meer verkeer dan Google +, LinkedIn & Youtube samen. Emerce constateert daarom ook dat Pinterest als een komeet gaat. Zal daar wel druk zijn qua Recruitment dus….

Praat je over Social, dan praat je over Recruitment.  Zo ook bij dit Sociale prikbord. Wat je leuk vindt pin je, en daarvan wordt je sociale netwerk dan op de hoogte gesteld. Een soort Facebook, maar dan wat overzichtelijker ingericht.  Dat geldt natuurlijk ook Recruiters en aanverwanten. Leuke Recruitment filmpjes & pics genoeg. 

Persoonlijk? Ik sla ‘em over. Heb wel genoeg aan LinkedIn & Facebook en met een aantal CV database lidschappen moet ik toch vooral via Search de juiste kandidaten bereiken. Nieuwe Social Tools zorgen niet altijd perse voor nieuwe mensen.  Facebook & LinkedIn zijn voor mij toereikend genoeg. Een beetje spelen met Vkontakte of desnoods Weibo is dan veel interessanter eigenlijk. Dat zijn wel nieuwe markten. Maar goed, dat terzijde.

Pinterest groeit als kool. Dat kan gezegd worden. Hier wat aardige facts & figures. Dat blijkt ook wel uit de careersite. Dan toch nieuwsgierig. Zou Pinterest een Facebook pagina hebben, waar zij deze vacatures melden?  Maar liefst 1.200.000 mensen vinden het leuk. Toch knap. Dit met alleen maar 2 berichten en een logo. That’s it. Geen vacatures in ieder geval. Daar gebeurt dus niet zo veel.

LinkedIn dan. Dit geeft aan dat Pinterest recent een nieuwe Recruiter heeft aangesteld. Dat is direct zichtbaar via een Pin op LinkedIn. Dat kan dus. Hij heeft technische ICT vacatures in beheer. Hem maar eens volgen via Twitter. Kan Ta heeft maar 31 followers, maar hij post hier zijn vacatures wel.

’s Kijken of Google nog wat oplevert. Pinterest zoekt bijvoorbeeld een DevOps Engineer. Laat ik hier eens Pinterest bijzetten. Los van de gebruikelijke Simply Hired & Indeed resultaten, ook een eigen pagina 1 score, gepowered door  Resumator. Verder geen externe postings.

Leuk vind ik dat! Vakbroeders laten praten over mogelijkheden in Social Recruiting enerzijds om daarna te kijken wat nu eigen inhouse Recruiters hier mee doen. De waarheid, zoals die er al is, ligt dan altijd wel ergens in het midden. Gaan we qua Recruitment veel horen van Pinterest?  Ik volg Kan Ta wel. Maar ’s kijken hoe hij dit gaat invullen. De inhouse Recruiter van Pinterest tenslotte.

Thomas Shaw, een Australische Recruitment Blogger, is in ieder geval wat meer uitgesproken. Hij twitterde vandaag  ” only took a few weeks and now all the social recruiting wankers are trying to sell pinterest consulting”………….

Ach ja… Dat kan ook.

 

Geef een antwoord

2 Comments
  • Chris Stapper
    says:

    Gelukkig ben ik niet de enige die het overslaat. Ik las over Pinterest en kon alleen maar denken: leuk, je kunt er vast ongetwijfeld heel veel mee, maar ik ga het niet gebruiken.
     
    Ik heb inderdaad vaak het idee dat er meer over recruitment op bepaalde platformen gepraat wordt, dan dat er echt aan recruitment wordt gedaan op die platformen.