Nationale Vacaturebank, een hoopvolle terugblik

Logo en logotype Nationale Vacaturebank De nieuwe site van Nationale Vacaturebank is nog niet live; maar het is natuurlijk altijd interessant om terug te kijken naar de kwaliteit van de huidige site en de grootste knelpunten daarbinnen. Gelukkig hoef ik daarvoor geen uitgebreide test uit te voeren, tenslotte zijn eind 2010 – begin 2011 alle grote vacaturesites aan een grondig onderzoek onderworpen. Waaronder dus ook Nationale Vacaturebank; die toendertijd net buiten het podium belandde.

Nationale Vacaturebank gaat, net als Intermediair driekwart jaar eerder, over op het San Diego platform van VNU Media. En als de ervaringen met Intermediair enige graadmeter zijn, zal de site er op vooruit gaan. Met hopelijk een wat rustiger homepage dan Intermediair. En natuurlijk een aanzienlijk betere automatische e-mail response op een online sollicitatie. Want daar zakte Intermediair volledig door de mand.

Op dit moment schort er het nodige aan de site, zoals uitgebreid aan de orde is gekomen in een blog posting die de ervaringen van het persona Roland beschrijft. Waarbij in ieder geval de volgende irritatiepunten naar boven zijn gekomen:

  • het aanmaken van een vacature verzendservice per e-mail
  • de overdaad aan de daaruit volgende e-mails van Nationale Vacaturebank
  • de presentatie van vacatures (Topbanen zijn overduidelijk favoriet, waarover later meer)
  • de hoeveelheid e-mail reacties na het verzenden van een online sollicitatie
  • de inhoud van de automatische e-mail response na een online sollicitatie

Dat is een beperkt rijtje aan fundamentele verbeteringen; die ook nog eens bijzonder eenvoudig te realiseren moeten zijn. Maar laat ik ook nog even kijken naar de twee belangrijkste pagina’s van een vacaturesite; de pagina met het zoekresultaat en de vacaturepagina.

Zoekresultaat
Ik ben vooral benieuwd naar de pagina met het zoekresultaat. Die ziet er op dit moment zo uit:

Nationale Vacaturebank | Zoekresultaat

De alomtegenwoordige schurft die Topbanen heet, is ook bij Nationale Vacaturebank dominant aanwezig. Als ik bijvoorbeeld met mijn postcode (in de Randstad) zoek, krijg ik een topbaan in Groningen te zien… Waarom dit voor mij een topbaan zou zijn, is me volledig duister. Wat ik wel met zekerheid weet, is dat het een topbaan voor Nationale Vacaturebank is. Want een topbaan plaatsing is twee keer zo duur als een standaard vacatureplaatsing… Goeie hemel…

Maar los van deze bijzonder irritante vacaturevervuiling kan ik helemaal niets met het zoekresultaat. Denk ik. Want ik kan niet sorteren, bladeren of het aantal zoekresultaten aanpassen. Tot ik helemaal naar onderen scroll, want daar vind ik tenminste twee van de drie basisfuncties. Die zich natuurlijk ook bovenaan dienen te tonen. Een stuk belangrijker dan de volstrekt irrelevante en ruimtevretende visual van Website van het jaar. Of die dikke oranje balk aan de bovenzijde. Of die veel te vette zoekbalk over de volledige breedte.

En heb je het gezien? Google Ads…? Wat is dat nou voor een ongekende armoede? Brrr… De geur van freemium vacaturesite stijgt hieruit op.

Vacaturepagina
De vacaturepagina bevat ook de nodige haperingen, maar het meest merkwaardige vind ik toch wel dit:

Nationale Vacaturebank | Vacaturepagina, 1

Aan de rechterzijde staan een drietal hyperlinks; Toon contactgegevens, Sollicitatie-informatie en Website adverteerder. De laatste hyperlink rost je direct naar de website van de vacaturehouder, maar het gaat om die eerste twee hyperlinks. Want daar zit bijzonder relevante informatie achter verborgen, zoals hier duidelijk blijkt:

Nationale Vacaturebank | Vacaturepagina, 2

Krijg nou tandjes? Waarom moet een werkzoeker dit ontdekken?? Laat deze informatie meteen zien!  Heel, heel vreemd. Bijna net zo vreemd als het ontbreken van de kerngegevens van de functie. Of het kunnen bladeren door vacatures, in plaats van terug moeten gaan naar het zoekresultaat om een volgende vacature aan te klikken. Lekker efficient…

Overigens heb ik uit louter balorigheid ook eens op de link Vacature doorsturen geklikt. En ik ben me een hoedje geschrokken! Want wat je daar allemaal moet invullen is ongelofelijk:

Nationale Vacaturebank | Mail a friend

Zo worden mijn altruistische bedoelingen wel heel snel de bodem ingeslagen. Veel teveel moeite natuurlijk. Gewoon een e-mail adres en poef!, verzenden die hap.

Slotopmerkingen
Het is niet vaak dat een grote vacaturesite zoals Nationale Vacaturebank zichzelf voleldig vernieuwt. Het is te hopen dat de site tegelijkertijd bestaande obstakels voor werkzoekers weet te elimineren. En als het even kan ons positief weet te verrassen. Ik ben buitengewoon benieuwd. Waarbij ik vooral benieuwd ben of de site een ‘social’ component weet toe te voegen die relevant is. En dan heb ik het dus niet over een batterij aan social buttons. Gaat de samenwerking met SocialReferral zich misschien tonen?

Ondertussen ben ik een ernstig geval van RSI aan het ontwikkelen als gevolg van het continu indrukken van de F5 toets. Maar nog altijd blijf ik de oude hompeage van Nationale Vacaturebank zien. Voor mijn arme carpaaltunneltjes in de linkerarm hoop ik dat de nieuwe site zo snel mogelijk live gaat.

Geef een antwoord

4 Comments