Nationale Vacaturebank: beter. En met colportage…

Logo en logotype Nationale Vacaturebank Belofte maakt schuld, dus is het tijd om de geheel vernieuwde site van Nationale Vacaturebank eens grondig te bezoeken. Ik heb er de hele nacht over gedroomd. Waarbij ik zweefde tussen hoop (zou Nationale Vacaturebank de bestaande knelpunten hebben opgelost?) en vrees (geen oplossing voor bestaande knelpunten).

Na een stevig ontbijt en drie sterke bakken koffie ben ik zover om een deep dive in de nieuwe site uit te voeren. Waarbij ik zoals altijd de positie van de kritische werkzoeker heb ingenomen. Ik ben er helemaal klaar voor. Eens kijken of hetzelfde gezegd kan worden van Nationale Vacaturebank.

De homepage
Dit is dus de homepage van de geheel vernieuwde Nationale Vacaturebank:

Nationale Vacaturebank | Homepage

Nou dat ziet er fris en fruitig uit. Kleurig, maar gelukkig ook met heel veel wit. En een stuk rustiger dan het ongekend drukke Intermediair. Wel zit ook hier zo’n obligaat en stompzinnig polletje op de site waarmee nietszeggende persberichten de wereld in kunnen worden gespoten. Droevig maar blijkbaar onvermijdelijk. Een verschil met de homepage gisteren is het verdwijnen van de categorie Uitgelichte vacatures, waardoor er onder de ‘brandbox’ aan de rechterkant ineens een forse witruimte is verschenen.

Natuurlijk vallen de grote quick search functie en gigantisch grote ‘brandbox’ op. De laatste is ongetwijdeld bedoeld om de site een menselijk gezicht te geven. Maar de mogelijk onbedoelde bijwerking is de navenante dominantie van de bedelvraag om een cv te plaatsen. Wat een merkwaardige keuze. Want zo zakt de quick search functie nadrukkelijk in visueel belang en wordt zelfs ondergeschikt aan het plaatsen van een cv. Dit was in de oude site toch beter geregeld:

Nationale Vacaturebank | Homepage, oud

Hier is het menselijke gezicht gesandwiched tussen vacatures zoeken en cv plaatsen. De dominantie van het cv plaatsen is nog altijd te groot, maar aanzienlijk minder dan nu het geval is. Ik ga er maar vanuit dat Nationale Vacaturebank een goede verklaring heeft voor deze keuze. Afgezien van de ongetwijfeld eigen behoefte om zoveel mogelijk cv’s te verzamelen. Maar dat is natuurlijk geen reden om het een bezoeker moeilijker te maken door zo’n enorme visual te plaatsen waar het oog meteen naar toe wordt getrokken.

Als laatste heeft Nationale Vacaturebank haar stages en bijbanen geintegreerd in haar hoofdsite. Ongetwijfeld met de hoop hiermee aanzienlijk meer vacatures in deze categorie te gaan bemachtigen. En voor deze twee categorieen bestaan aparte homepages:

Nationale Vacaturebank | Homepage, stages 

Kijk eens aan. Facebook krijgt een dominante plaats voor stages (en bijbanen).

Nou, maar eens kijken hoe dat er dan uitziet:

Nationale Vacaturebank | Facebook

Ahh… Ja, integratie van sociale media is geen vanzelfsprekendheid. Het is duidelijk dat Nationale Vacaturebank nog het nodige werk heeft te verrichten om haar Facebook pagina dezelfde look en feel te geven als haar nieuwe site.  En waarom heeft de Facebook pagina eigenlijk geen tabje met vacatures? Alles vanwege bezoek aan de vacaturesite? Of kan misschien worden gedacht aan de bezoekers die lekker binnen Facebook willen blijven?

Een losse vraag is natuurlijk of Nationale Vacaturebank ook community managers heeft voor het levend hebben en houden van alle social hangouts. Want met Likes kom je er natuurlijk niet.

Deze halfbakken Facebook pagina doet me ook afvragen hoe het met de mobiele versie van de nieuwe site is gesteld:

Nationale Vacaturebank | Homepage, mobiel

Het is verstandig om een sterk vergrootglas mee te brengen… Het lijkt erop dat Nationale Vacaturebank nog geen automatische detectie heeft, en dat is toch wel zeer onhandig. Want er is wel een mobiele versie, maar het is natuurlijk niet al te slim om je gebruikers te dwingen dat zelf uit te vogelen:

Nationale Vacaturebank | Homepage, mobi 

En hier heb ik in ieder geval geen vergrootglas bij nodig. De mobiele app heeft een knop Solliciteer direct (wat is dat tegenwoordig toch met de toevoeging van het woordje direct? Is Solliciteer niet duidelijk genoeg? Bizar) die op dit moment een fopknop lijkt te zijn. Of ik heb per ongeluk minstens 10 keer ergens gesolliciteerd zonder het te weten. In dat geval mijn oprechte excuses aan de ontvanger van mijn sollicitatiediarree.

Hemeltjelief, ik heb al meer 600 woorden verstookt en ben nog maar pas bij de homepage. Dit wordt een zware bevalling. Laat ik maar eens gauw vacatures gaan zoeken.

Vacatures zoeken
Dit is het resultaat van een zoekactie en aansluitend daaraan een verfijning op meerdere criteria:
Nationale Vacaturebank | Zoekresultaat

Hier is het nodige verbeterd. De facets zijn nu multiple choice, de gekozen opties in de facets zijn duidelijk zichtbaar; het is duidelijk en simpel om gekozen criteria weer te deselecteren of alle criteria in een keer te verwijderen en er is een sorteringsmogelijkheid aanwezig. Allemaal plusjes.

Helaas is er ook het nodige verkeerd gebleven. Geen navigatie aan de bovenzijde, geen mogelijkheid om het aantal getoonde vacatures aan de bovenzijde aan te passen, niet-passende Topbanen en een hoop verticale verspilling van ruimte door die topbanen en het over de hele breedte aanwezig blijven van de quick search functie (het grid overheerst het nut…).  Waardoor de vacatures onnodig ver worden weggedrukt en de gebruiker meer dan noodzakelijk moet scrollen.

De vacature
Dit is de vacaturepagina, in dit geval van een bekende intermediair die ik ga ‘verblijden’ met mijn sollicitatie:

Nationale Vacaturebank | Vacature 

Tja, een opgemaakte sollicitatie blijft een bijzonder gezicht. Maar dit terzijde. Het gaat natuurlijk om de rechterkolom waar ik de kerngegevens van de functie kan zien en als ik wil ook nog de contactgegevens van de betreffende vacaturehouder. Opvallend is de hoeveelheid informatie die hier wel kan worden gegeven (salaris, ervaringsniveau, dienstverband) maar die niet in het zoekresultaat wordt getoond. Terwijl dat wel relevante informatie is voor een werkzoeker om zijn/haar keuze mede te helpen bepalen. Kans gemist.

Wel is het bijzonder prettig om de navigatie op het niveau van de individuele vacatures te zien. Ik kan door de vacatures heenbladeren zonder steeds terug te hoeven springen naar het zoekresultaat. Hier had wel een aanzienlijke verbetering kunnen worden aangebracht door bij de navigatie ook de functietitel van de vorige en volgende vacature te vermelden. Allereerst weet de werzkoeker zo waar hij/zij naar toe navigeert, verder geef je de twee knoppen context die anders misschien gemist wordt.

Er worden ook vacatures in context getoond (recent bekeken), maar veel meer context wordt helaas niet gegeven. Het zou toch best prettig zijn om te zien hoe vaak deze vacature al is bekeken en hoeveel keer er op de sollicitatieknop is gedrukt. Of hoe vaak de vacature is bewaaard of gedeeld. Afijn, allemaal ruimtes voor verbetering zal ik maar zeggen.

Solliciteren
Het sollicitatieproces is een ronduit slechte ervaring. Wat met name komt door de feedback aan het einde van het proces.

Het begint hiermee:

Nationale Vacaturebank | Sollicitatie, 1 

Hmm… Dit is bij vacaturesites natuurlijk een bijzonder irritante voor bezoekers. Want je gebruikt dit type sites eens in de zoveel jaar. En wie weet dan nog of hij/zij al een account heeft en wat dan ook alweer in godsnaam het wachtwoord was. Helaas biedt Nationale Vacaturebank ook geen escape via een login via een van de sociale netwerken; wat tegenwoordig toch wel een vrij gebruikelijke optie is. Jammer.

De volgende  pagina vraagt om enige informatie zonder een privacyreglement in context te tonen. En dat is gewoon ronduit slecht, alhoewel de reden hiervoor daarna wel duidelijk wordt…:

Nationale Vacaturebank | Sollicitatie, 2

Want als ik dan de nodige informatie heb ingevuld en op de knop ga verder heb geklikt, krijg ik een hartverzakking:

Nationale Vacaturebank | Sollicitatie, 3 

Wat heb ik nou aan mijn fiets hangen? Waarom is er een account aangemaakt voor het enkele feit dat ik een sollicitatie heb uitgevoerd? Ik heb hier helemaal niet om gevraagd; sterker nog het is mij niet vooraf gemeld!

En waarom word ik het volgende verteld: Bevestig je account zo snel mogelijk? Waarom? Voor wie? Een bijzonder dwingende en daarmee nogal colportage-achtige handelswijze van Nationale Vacaturebank. Bijzonder, bijzonder slecht. Ik ben dus mijn persoonsgegevens niet alleen gekoppeld aan een sollicitatie, maar ik word ongemeld onderdeel van de cv-database van Nationale Vacaturebank. Volledig fout.

O ja, zo ziet de e-mail er uit:

Nationale Vacaturebank | Sollicitatie, e-mail

Inderdaad, Nationale Vacaturebank heeft meer aandacht besteed aan de vormgeving dan aan de juiste inhoud. Beste Marc Drees? Is er niemand bij VNU Media die de Nederlandse taal machtig is? Wat is dit voor een rampzalige aanhef? Maak een keuze; Beste Marc of Geachte mevrouw/heer Drees (er is geen sexe uitgevraagd, hoewel in zeer veel gevallen op basis van een voornaam natuurlijk wel een keuze kan worden gemaakt. Wat merkwaardig genoeg nog vrijwel nergens wordt gebruikt). Het is echt niet moeilijk.

En dit is het colportagemailtje wat ik overigens eerder ontvang dan de automatische bevestiging van mijn online sollicitatie:

Nationale Vacaturebank | Colportagemail 

En daar staat het weer: Let op: je account is aangemaakt, maar moet nog bevestigd worden. Hoezo? Ik wilde uitsluitend op een vacature reageren die ik toevallig op Nationale Vacaturebank heb gevonden. Waarom zou ik daarom een account moeten aanmaken? De vacaturehouder heeft toch voor het plaatsen van een vacature betaald? Of krijg die vacaturehouder soms korting als zijn sollicitant ook onvermoed in de cv-database van Nationale Vacaturebank wordt gepompt?

Conclusie
De nieuwe site van Nationale Vacaturebank ziet er goed uit en er zitten de nodige verbeteringen in het proces, ook al kan er nog heel wat worden verbeterd. Dit geldt vooral voor de integratie met sociale media (lees: Facebook in dit geval) en de automatische detectie ten behoeve van het tonen van de mobiele versie van de site.

Maar ik ben oprecht geschokt door het sollicitatieproces. In combinatie met de dominante bedelzin op de homepage lijkt Nationale Vacaturebank er iets te graag op uit om cv’s te scoren. Waarbij de manier waarop dit tijdens het sollicitatieproces gebeurt mij met een bijzonder vieze smaak in de mond achterlaat. Dit toont geen enkel respect richting solliciterende werkzoeker.

Geef een reactie

9 Comments
 • Nicol de Voor
  says:

  Even een kritische toevoeging vanuit ‘adverteerders’- zijde waar ik mij de vraag stel: 
  Vernieuwing Nationale Vacature Bank is een verslechtering?!

  Binnen een week na het redesign van Nationale Vacaturebanken gaan bij mij, als publiceerder van vacatures op deze vacaturebank de alarmbellen rinkelen. Volgens het persbericht van Nationale Vacature Bank is de gebruikersvriendelijkheid en de layout verbeterd. Ook voor werkgevers zijn er een aantal vernieuwingen. Zo is het voor de werkgevers makkelijker geworden om eerder bekeken cv’s te beheren en niet relevante resultaten te weren uit toekomstige zoekopdrachten. 

  Ondanks de mooie woorden in het persbericht zie ik op dit moment alleen nog de minpunten van dit redesign. De vindbaarheid van (in elk geval reeds geplaatste) vacatures is sterk verminderd, de flexibiliteit is sterk afgenomen en de huisstijl is sterk geminimaliseerd in zowel layout als in klikmogelijkheden. De gevolgen hiervan zijn nu al zichtbaar in onze website- en sollicitatiestatistieken.
  Even een (kleine) greep uit mijn bevindingen van de afgelopen week:

  Niet meer mogelijk om wijzigingen in functienaam aan te brengen (na 18.00 uur s ’avonds) waardoor flexibiliteit is verminderd
  Aantal functienamen bij bestaande vacatureplaatsingen zijn tijdens transitie teruggebracht in 2 willekeurige functienamen waardoor vindbaarheid vacatures is verminderd
  Geen optie om op plaatsnaam of regio een vacature te plaatsen, locaties worden nu automatisch gegenereerd op basis van opgegeven postcode. De plaatsnamen van vertrouwelijke locaties worden nu getoond. (note: hieraan wordt inmiddels gewerkt, aldus Nationale Vacature Bank)
  Volgorde van tekstvelden van reeds geplaatste vacatures zijn gewijzigd
  Enkele tekstvelden zijn verdwenen
  Kopteksten van tekstvelden zijn verdwenen
  Huisstijl is letterlijk versmald en hierdoor minder herkenbaar als onze stijl
  Specifieke doorklik-buttons uit onze huisstijl zijn verdwenen
  Salarissen die eerder alleen al zoekcriterium werden gebruikt, worden nu zichtbaar bij de vacature getoond
  Aantal jaren werkervaring zijn omgedraaid naar carrièreniveaus, ook dit was eerder alleen een zoekcriterium en is nu zichtbaar voor bezoekers

  Alle voorbeelden op een rij is mijn verbazing groot dat werkgevers / intermediairs niet voorafgaand geïnformeerd zijn door Nationale Vacature Bank over de gevolgen van het redesign. Ook verbaas ik mij dat ik weinig andere werkgevers / intermediairs hoor over deze situatie. Wie ervaart ook de nadelige gevolgen van de vernieuwing van Nationale Vacature Bank? 

  zie ook https://www.netwerkt.nl/blogs/1/bsucad-vernieuwing-nationale-vacature-bank-is-een-verslechtering?!#.T1CnZna3WfA.twitter 

 • Don
  says:

  De CSO van VNU heeft mij via twitter laten weten dat de sollicititeer DIRECT knop op de mobiele site het inmiddels doet. Hij doet het inderdaad maar dan ga ik naar een sollicitatiescherm die duidelijk NIET voor mobiel gebruik ontworpen is. Gemiste kans. Verder vertelde ze mij over mobiel: “Vaak willen sollicitanten hun CV mee sturen en die hebben ze niet op hun mobiel maar mobiel solliciteren zal wel toenemen idd”. Maak het dan mobiel vriendelijk in zijn totaliteit! Release het goed of nog helemaal niet. Maar niet half…nogmaals, gemiste kans (voor nu). 
   

 • Pieter van Diggele
  says:

  Een bevestigingsmail met een zichtbaar wachtwoord erin…zou dat betekenen dat het wachtwoord onversleuteld in de database van NVB is opgeslagen? Zou kwalijke zaak zijn in deze tijden van datadiefstal…