Vacaturesite top 10: Jobbird op nummer 1

Vacaturemonitor, negatiefMet een vakantieperiode is het natuurlijk niet verwonderlijk dat het volume aan vacatureplaatsingen inzakt. En dat is dus precies wat er de afgelopen week is gebeurt. Met als gevolg een lichte daling van het aantal vacatureplaatsingen over de laatste drie weken. Tegelijkertijd grijpt Jobbird de macht. Want de site is in haar volume in vacatureplaatsingen over de laatste drie weken fractioneel groter (46 vacatures) dan Werk.nl.

Opvallend is wel dat in vergelijking met vorig jaar het volume aan unieke vacatures voor het eerst in een lange tijd negatief is. We zitten in een krimp. En dat kan niets anders betekenen dan een forse krimp aangezien binnenkort Textkernel met haar correctie komt op de huidige aantallen unieke vacatures. Een correctie die een forse neerwaartse bijstelling gaat betekenen voor het volume aan unieke vacatures over de afgelopen tijd.

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 6 – 8). Bron: Jobfeed.

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 6 – 8). Bron: Jobfeed.

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

  1. Jobbird: +0,2%
  2. Werk.nl: 0,0%
  3. Banenmatch: -0,2%
  4. Nationale Vacaturebank: -0,1%
  5. Jobselectie: -0,1%
  6. Monsterboard: 0,0%
  7. VacatureBase: +0,1%
  8. DOVAjobs: 0,0%
  9. GoudenGidsBanen: 0,0%
  10. Vacaturevijver: 0,0%

Vacaturevijver heeft het veld alweer moeten ruimen. Daarvoor in de plaats komt een oude bekende binnen op plaats 10: Gus.nl. De vacature-aggregator van USG People heeft blijkbaar weer voldoende vacatures verzameld. Wat op zich een prestatie is voor de uitzenders die onder de vlag van USG opereren. Tenslotte gaat het allemaal niet zo lekker in uitzendland.

Jobbird neemt de eerste plaats over van Werk.nl. En daarmee heeft de site voor het eerst een positie bereikt die ze in de komende jaren zo graag wil innemen. Gezien het zeer beperkte verschil met Werk.nl is het voorlopig nog geen gelopen race. En kan Werk.nl zomaar volgende week weer op die nummer 1 positie staan.

Verder is er bijzonder weinig te melden, de plusjes en minnetjes zijn zeer beperkt en er zijn zelfs vijf sites waar stijging noch daling te meten is. Dat is een unicum. Buiten de top 10 zijn wel enige interessante ontwikkeling te melden. Zo lijkt Megajobs weer op haar weg terug en zakt Vacaturekrant nog verder weg in de vergetelheid. De site is ondertussen aanbeland op de 29e plaats…

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Jobbird neemt weliswaar de koppositie op basis van het vacaturevolume in, maar in de social media buzz verliest ze juist haar koppositie. Monsterboard schiet van 22% naar 26% en neemt daarmee de nummer 1 positie van Jobbird over. Werk.nl blijft onveranderd op nummer 2; gelukkig is het negatieve sentiment bij deze site weer aan het groeien. Ik was even ongerust dat er zomaar iets goed zou gaan bij Werk.nl.

De (voorbereiding op de) lancering van de nieuwe site van Nationale Vacaturebank heeft in ieder geval de nodige buzz opgeleverd:

Coosto | Nationale Vacaturebank

Wat meteen het relatief hoge percentage buzz van deze site verklaard.

Geef een reactie