De grote vijf: aantallen vacatures

De grote vijf, positiefTegen de verwachting in (het vacaturevolume was tenslotte gedaald als gevolg van de vakantieperiode) hebben de vijf grootste vacaturesites er een plusje uit weten te persen. Dankzij de geheel vernieuwde Nationale Vacaturebank en natuurlijk de immer ambitieuze Jobbird. De overige sites lieten dalingen optekenen.

Het is verder redelijk rustig aan het front. Te rustig zou ik bijna willen zeggen. Zonder de vernieuwing van Nationale Vacaturebank zou het zelfs saai genoemd kunnen worden. En zelfs daar was geen opvallende vernieuwing te bespeuren, afgezien van een verbetering van het bestaande proces in combinatie met een verbijsterende colportage tactiek om zieltjes te winnen.

Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:

image

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft.
De kolom JobFeed (alles) is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.
De kolom Jobfeed (actief) geeft het aantal vacatures weer dat volgens JobFeed nog altijd actief op de vacaturesite staat. Voor een uitleg, zie: Actieve vacatures geven betrouwbare benadering.

Werk.nl (-100), Banenmatch (-100) en Jobselectie (-1.300) laten alledrie een daling van het vacaturevolume zien terwijl Nationale Vacaturebank (+500) en Jobbird (1.100) een groei laten zien.

Social media buzz
Wat is de buzz in social media rondom de vijf grootste vacaturesites? Via buzz monitor Coosto is dat eenvoudig te visualiseren. Voor een introductie verwijs ik graag naar het artikel waarin ik de werking van Coosto beschrijf.

Voor de vijf grootste vacaturesites is dit het beeld van de afgelopen 30 dagen:

Activiteit en sentiment voor de grote vijf vacaturesites gedurende de afgelopen maand. Bron: Coosto

Activiteit en sentiment voor de grote vijf vacaturesites gedurende de afgelopen maand. Bron: Coosto

Jawel, Werk.nl is de grootste olifant in de social media buzz room. Met een vanzelfsprekend een hoog relatief negatief sentiment. Jobbird valt 2% terug en gaat van de 1e naar de 2e plaats. Op grote afstand gevolgd door Banenmatch, die maar liefst 10% in buzz verliest ten opzichte van vorige week. Nationale Vacaturebank laat een opvallende groei zien, grotendeels het gevolg van de buzz rondom de lancering van haar nieuwe site.

De overige cijfers
Zo zien de aantallen nieuwe vacatures per week er op dit moment uit voor de grote vier:

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken. Bron: Jobfeed 

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Vergeleken bij al dat heen en weer gewieber van de andere vacaturesites is Nationale Vacaturebank een baken van rust en stabiliteit. De week op week schommelingen in het vacaturevolume zijn minimaal, daar waar de overige sites ongekende verschillen per week laten zien. Overigens laten alle vacaturesites met uitzondering van Banenmatch een duidelijke daling zien van het aantal nieuwe vacatureplaatsingen in de afgelopen week. Banenmatch heeft als enige geen last van de vakantieperiode.

Tevens de grafiek van het vacaturevolume volgens Jobfeed (gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens Jobfeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst):

Vacaturevolume laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Vacaturevolume laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

De vakantieperiode laat in ieder geval geen invloed gelden op het vacaturevolume over de laatste 60 dagen. Want hier gaan alle lijntjes omhoog. Altijd prettig om te zien natuurlijk.

Geef een reactie