Oh my Job!: toute overbodig

Logotype Ohmyjob! Het wordt steeds drukker op Facebook. Want naast allerlei LinkedIn kloontjes is ook het aantal applicaties voor vacatureplaatsingen steeds groter aan het worden. Allereerst was daar Work for us, een aantal maanden later gevolgd door WiseStep. En nu hebben we een zeer bijzondere variant: Oh my Job!.

Deze, overigens volledig Franstalige…, app is namelijk een applicatie waarmee vacatures op Facebook kunnen worden geplaatst. En kandidaten kunnen ook nog eens via deze app solliciteren. Maar de Oh my Job! app is niet te gebruiken binnen een bedrijfspagina op Facebook. Nee, het is een volledig afzonderlijke vacaturesite. Binnen Facebook. Come again?

De homepage
Dit is de homepage van Oh my Job!:

Oh my Job! | Homepage

Lekker; stockfoto’s. Dat ziet er alvast heel professioneel uit.

Op Facebook is dit de presentatie van de app. Totaal anders, afgezien van hetzelfde wolkenrandje aan de bovenkant:

Oh my Job! | Facebook homepage

Ach gut, Oh my Job! noemt zichzelf een societe. Een community dus. Wat een aandoenlijke naïviteit…

Maar dit is wat ik zie als ik de knop Acceder a l’application heb geklikt:

Oh my Job! | Homepage vacaturesite

Kijk eens aan. Een vacaturesite. Met een zoekfunctie. En 5.670 vacatures. Dat wordt dringen voor die 850 miljoen Facebook gebruikers…

Het zoekresultaat ziet er zo uit:

Oh my Job! |  Zoekresultaat 

En dit is een pagina met een vacature:

Oh my Job! | Details vacature 

Ik heb de natuurlijke aandrang om op de knop Je postule! te drukken natuurlijk niet kunnen weerstaan:

Oh my Job! | Sollicitatiepagina

Jawel, je kan ook nog toestemming geven om zichtbaar in de cv-database van Oh my Job! opgenomen te worden. Met andere woorden, Oh my Job! wil ook graag een cv-database van Facebook gebruikers opbouwen. Waarbij de site ook nog eens aangeeft dat de gegevens volledig gescheiden blijven van het Facebook profiel. En daarmee (op termijn) misschien wel de stiekeme ambitie heeft om een LinkedIn kloontje te gaan worden. Hoewel naar alle waarschijnlijkheid dit initiatief dan al lang en breed in de Deathpool ligt weg te rotten.

Conclusie
Oh my Job! is een 13 in een dozijn vacaturesite van de vorige generatie. Maar dan op Facebook. En dat is het. Het is vooral verbazingwekkend dat Oh my Job! denkt dat het hiermee een goede propositie biedt. Voor werkgevers of werkzoekers. Want deze functionaliteit maakt geen onderdeel uit van een bedrijfspagina op Facebook, waar een tab Careers via deze app kan worden toegevoegd. Nee, Oh my Job! is een soort stand-alone vacaturesite maar dan binnen Facebook.

Soms staat je verstand volledig stil bij een oplossing. Oh my Job! is zo’n soort oplossing. Volstrekt, maar dan ook volstrekt overbodig. Om plaatsvervangende schaamte van te krijgen… Gauw even mijn mond spoelen met een goed glas Franse bordeaux. Want Oh my Job! heeft echt een heel smerige smaak achtergelaten…

Geef een reactie