StepStone Duitsland schiet zichzelf in de voet

Een paar weken geleden constateerde collega-blogger Eva Zils dat StepStone Duitsland haar algemene voorwaarden op een zeer bijzondere manier had veranderd. Volgens de vacaturesite mochten vacatures niet langer links naar andere URL’s dan naar de homepage van de vacaturehouder bevatten; waarbij specifiek sociale netwerken werden uitgesloten:

image

Een bijzonder paternalistische bepaling die uiteindelijk StepStone Duitsland alleen maar kan beschadigen. En blijkbaar heeft het bedrijf dat ook al snel ingezien, want ondertussen is de verwijzing naar sociale netwerken in bovenstaande bepaling verdwenen. Maar of er daarmee daadwerkelijk iets is gewijzigd is maar zeer de vraag.

Want zo ziet de bepaling er nu uit:

image

Interessant. De beklemmende bepaling dat er slechts 1 link naar de homepage van de site van de vacaturehouder mag worden getoond, is komen te vervallen. Er zijn nu meerdere links naar de “online aanwezigheid” van de vacaturehouder toegestaan. Dat suggereert dat sociale netwerken nu wel zijn toegestaan. Maar in de volgende bepaling wordt gesteld dat er geen links naar concurrenten van StepStone mogen worden getoond. Alleen zonder een specificatie van wie door StepStone als concurrent worden gezien.

De bepaling is misschien iets minder beklemmend geworden, maar is nog altijd bijzonder beperkend. En StepStone heeft ook nog eens willekeur geintroduceerd. StepStone Duitsland denkt blijkbaar dat een walled garden de toekomst voor haar vacaturesite is. En daarmee heeft de vacaturesite zichzelf in de voet geschoten.

Overigens zijn in de Algemene Voorwaarden van StepStone Nederland geen van bovenstaande condities terug te vinden. Gelukkig maar…

Geef een antwoord