De komende pijn voor werkenden en werkzoekenden

Lege schatkist Mede dankzij de genereuze schenking van Nederland aan de bodemloze put die Griekenland heet en de in Euroland door onszelf onwrikbaar gemaakte 3% grens moet er op basis van de CPB ramingen aanzienlijk forser bezuinigd gaan worden dan eerder was aangenomen. En dat levert naar alle waarschijnlijkheid zeer slecht nieuws op voor zowel werkenden als het snel groeiende aantal werkzoekenden met een WW-uitkering.

Voor werkenden is er een vette kans dat het werknemersdeel van de WW-premie, afgeschaft in 2009, weer zal worden ingevoerd. Voor werkzoekenden met een WW-uitkering is er een minstens zo vette kans dat de condities van die uitkering zullen verschralen. De reden? Dit:

De miljardenreserves in de kas voor werkloosheidsuitkeringen zijn in een paar jaar volledig opgesoupeerd. Zat er eind 2008 nog ruim 9 miljard euro in de WW-fondsen, inmiddels staan zij 1,9 miljard euro in het rood, blijkt uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV.

Dat gaat wonderen doen voor de koopkracht, de huizenmarkt en daarmee de economie. Waarmee die krimp van 0,75% voor 2012 (volgens het CPB) wel eens een stukje slechter zou kunnen uitvallen. Alweer… Maar gelukkig zijn de verder in de tijd liggende ramingen altijd positief, dus het herstel komt vanzelf in 2013. Toch…?

Geef een reactie