Vacaturesite top 10: Werk.nl is gewoon weer nr. 1

Vacaturemonitor, negatief Het vacaturevolume is de afgelopen week krachtig toegenomen; een nogal onverwachte ontwikkeling tijdens een vakantieperiode. De reden is echter een technische; Nationale Vacaturebank laat een ongewoon hoog aantal nieuwe vacatureplaatsingen zien. Het gevolg van een exploderende populariteit vanwege de lancering van de nieuwe versie van de site? Zeer, zeer onwaarschijnlijk. Waarschijnlijk eerder een gevolg van een groot aantal herplaatsingen als gevolg van die nieuwe site. Hoe dan ook, in de komende drie weken zal Nationale Vacaturebank op een te grote voet leven in de hier gerapporteerde cijfertjes.

De overige sites houden gelukkig wel rekening met de vakantierust. Waardoor ondanks de extreme uitschieter bij Nationale Vacaturebank het volume aan vacatureplaatsingen over de afgelopen drie weken een lichte daling laat zien.

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 7 – 9). Bron: Jobfeed.

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 7 – 9). Bron: Jobfeed

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

  1. Werk.nl: -0,1%
  2. Jobbird: -0,2%
  3. Banenmatch: +0,3%
  4. Nationale Vacaturebank: +1,1%
  5. Jobselectie: 0,0%
  6. Monsterboard: -0,2%
  7. VacatureBase: -0,2%
  8. DOVAjobs: -0,2%
  9. GoudenGidsBanen: +0,2%
  10. Gus.nl: -0,1%

 
En Werk.nl heeft de eerste plaats alweer overgenomen nadat Jobbird hier vorige week voor eventjes beslag op had gelegd. Het enige opvallende van deze week is de extreme groei bij Nationale Vacaturebank. Is het een eclatant succes als gevolg van de lancering van de nieuwe site? Nee, het lijkt vooral een technische spike aangezien in de afgelopen week een totaal van 5.055 nieuwe vacatureplaatsingen bij Nationale Vacaturebank door Jobfeed wordt gemeld. En dat terwijl het totale vacaturevolume volgens Nationale Vacaturebank niet significant is veranderd. Deze spike zal uiterlijk over drie weken uit de cijfers zijn verdwenen.

Verder zijn de veranderingen zeer beperkt. Kleine plusjes en minnetjes ten opzichte van de vorige drieweeks periode laten een zeer rustig beeld zien bij de 10 grootste vacaturesite. Maar de vakantieperiode is ondertussen afgelopen dus mogelijk gaan we weer wat meer leven zien in de komende weken. De lente staat tenslotte op losbarsten!

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Monsterboard blijft ten aanzien van social media buzz trots aan kop; op respectabele afstand gevolgd door Jobbird. Laatstgenoemde site verliest desondanks 2% ten opzichte van vorige week. Werk.nl daalt nog iets harder (-6%) en komt nu op de derde plaatst uit. Nationale Vacaturbank schiet omhoog in de ranglijst (van 7% naar 14%) dankzij de lancering van de nieuwe site.

Geef een reactie

1 Comment