De grote vijf: aantallen vacatures

De grote vijf, positief Ook in de tweede vakantieweek hebben de vijf grootste vacaturesites het voor elkaar gekregen om in gecombineerd vacaturevolume te stijgen. Dit keer is het vooral Jobselectie die ervoor zorgt dat het volume stijgt. Want de site gaat met maar liefst 3.000 vacatures vooruit.

De andere sites laten aanzienlijk kleinere plusjes of minnetjes zien. Het meest opvallende nieuws rondom de grootste vacaturesites was daarom van een voormalige top 5 site: Monsterboard. Die geheel ongefundeerd de titel van grootste vacaturesite claimde, op basis van haar bezoekaantallen.

Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:

image

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft.
De kolom JobFeed (alles) is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.
De kolom Jobfeed (actief) geeft het aantal vacatures weer dat volgens JobFeed nog altijd actief op de vacaturesite staat. Voor een uitleg, zie: Actieve vacatures geven betrouwbare benadering.

Werk.nl (+400), Jobselectie (+3.000) en Jobbird (+200) laten positieve cijfers zien, Nationale Vacaturebank (-200) en Banenmatch (-500) laten krimp zien. Vooral de krimp van Nationale Vacaturebank volgens eigen opgave tegenover de enorme groei in aantal vacatures volgens Jobfeed laat zien dat er hier sprake is van een technische ‘blip’.

Social media buzz
Wat is de buzz in social media rondom de vijf grootste vacaturesites? Via buzz monitor Coosto is dat eenvoudig te visualiseren. Voor een introductie verwijs ik graag naar het artikel waarin ik de werking van Coosto beschrijf.

Voor de vijf grootste vacaturesites is dit het beeld van de afgelopen 30 dagen:

Activiteit en sentiment voor de grote vijf vacaturesites gedurende de afgelopen maand. Bron: Coosto

Activiteit en sentiment voor de grote vijf vacaturesites gedurende de afgelopen maand. Bron: Coosto

Werk.nl is haar eerste plaats in social media buzz kwijt; Jobbird heeft die plaats overgenomen. Tegelijkertijd vallen zowel Werk.nl (-11%) en Jobbird (-5%) fors terug. Wat vooral te danken is aan de sterke stijging van Nationale Vacaturebank; ongetwijfeld het gevolg van de buzz rondom de lancering van haar nieuwe site. Banenmatch laat desondanks een fraaie groei van 5% zien.

De overige cijfers
Zo zien de aantallen nieuwe vacatures per week er op dit moment uit voor de grote vier:

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Hetwas verleden week dat ik meldde hoe Nationale Vacaturebank een baken van rust en stabiliteit was tussen al dat heen en weer gewieber van de andere sites. En deze week beantwoordt de site dat met een formidabele uitschieter. Een uitschieter die overigens technisch van aard lijkt te zijn; gegeven de lichte daling in het totale vacaturevolume zoals zelf door de site gerapporteert.

Los van de uitschieter van Nationale Vacaturebank laten alle sites zien dat ze een positief weekje achter de rug hebben. Na de vrijwel collectieve duikeling van de voorgaande week gaan alle sites er dit keer allemaal (fors) op vooruit.

Tevens de grafiek van het vacaturevolume volgens Jobfeed (gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens Jobfeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst):

Vacaturevolume laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Vacaturevolume laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Een collectieve stijging met de ‘technische’ stijging van Nationale Vacaturebank duidelijk in beeld. Dat gaat een tijdje duren voordat die blip uit de lijn van de site is verdwenen. Of liever gezegd, dat gaat negen weken duren. Altijd goed om te weten…

Geef een reactie