Introvert of extravert. Wie is geschikt voor Recruitment?

Extrovert vs introvertIs Recruitment een vak voor introverte of extraverte mensen? Op de schaal tussen deze twee tegengestelde eigenschappen, is iedereen van nature meer het een of het andere. En hoewel je in de loop van je leven wel een beetje kan opschuiven, word je van introvert nooit extravert of andersom.

Introvert wordt in het normale spraakgebruik geassocieerd met iemand die niet zo verbaal is – in zijn meest extreme vorm een ‘nerd’ is- en bij eerste kennismaking eerst de kat uit de boom kijkt. Volgens de Jungiaanse definitie die in de MBTI-persoonlijkheidstest wordt gebruikt zit het verschil in de wijze waarop je energie opdoet. Introverte mensen trekken zich regelmatig op zichzelf terug, terwijl de extraverten onder ons juist energie krijgen van contact met anderen. Heb je altijd zin in een feestje en stort je je daar met overgave in, dan ben je heel waarschijnlijk extravert. Moet je altijd weer even zin maken om de deur uit te gaan, dan zit je waarschijnlijk meer aan de introverte kant. Ook introverte mensen kunnen goed een presentatie houden maar vinden het prettig om dat te doen zonder al te veel interruptie. Terwijl extraverte mensen op hun best zijn als ze al improviserend in interactie met hun publiek hun verhaal vertellen.

De hectiek van Recruitment is duidelijk meer geschikt voor iemand die extravert is, terwijl HR juist meer introverte mensen aantrekt. Dat was van oudsher zo. Maar dat is aan het veranderen omdat de manier van werken voor recruiters verandert dankzij de sociale media. Het gaat meer en meer om activiteiten die niet continu direct contact met anderen vergen. En dat speelt introverte mensen in de kaart. Juist zij hebben er geen moeite mee om uren achtereen via de sociale media op zoek te gaan naar geschikte kandidaten, een blog te schrijven en analyses te maken.

Nu het niet meer alleen gaat om face to face contact en netwerken ook steeds beter kan vanachter je bureau via de sociale media, wordt Recruitment meer en meer een beroep waarvoor ook introverte mensen geschikt zijn. Misschien juist meer geschikt zijn want introverte mensen zijn beter in het één-op-één gesprek dan extraverten die juist weer beter zijn in het werken met groepen. Als het op een gesprek met een kandidaat aankomt kan een wat meer introverte recruiter vaak een betere inschatting van iemand maken omdat zijn ego hem niet in de weg zit. Hij heeft niet de behoefte om zichzelf te profileren of om aardig gevonden te worden en kan daardoor de kandidaat in het gesprek centraal stellen.

Introvertie wordt in onze maatschappij minder gewaardeerd dan extravertie. Kijk maar naar functieprofielen. Die staan vaak bol van competenties als netwerken, samenwerken, werken in een team etc. Dat zijn vaardigheden die meer bij extraverte mensen horen. Zelden of nooit lees je dat kandidaten lang achter elkaar in hun eentje geconcentreerd moeten kunnen werken. Of dat ze in staat moeten zijn tot introspectie en zelfstandig problemen moeten kunnen oplossen.

Die nadruk op extravertie is niet meer terecht. Tegenwoordig maakt het minder uit of je introvert of extravert bent. Doordat ‘connectivity’ zich nu ook voor een groot deel online afspeelt en niet alleen in de echte wereld, worden veel functies die eerst tot het domein van extraverte mensen hoorden, nu ook bereikbaar voor de introverten. Dat geldt voor recruiters maar ook voor de kandidaten die zij bemiddelen voor functies. Misschien is wel het beste bewijs dat introverten aan een opmars bezig zijn het succes van Facebook. Mark Zuckerberg bedacht Facebook als een manier van netwerken die ook weggelegd is voor introverte mensen (als hijzelf). En zoals ze zeggen: ’the rest is history’.

Geef een reactie

4 Comments
 • Marlies Brenters
  says:

  Introvert wil niet zeggen dat je geen contact met anderen kunt leggen. Het wil alleen zeggen dat je er minder goed in bent om direct live/per telefoon op mensen af te stappen die je niet kent.
  Dat is voor introverte mensen moeilijk (inderdaad de kroeg is niet hun manier om mensen te ontmoeten), maar contact leggen op LinkedIn, wat indirect contact is, is toch echt wat anders.
  Uit onderzoek blijkt dat introverte mensen beter zijn in schrijven, extraverten in praten. Dus zolang netwerken betekent dat je eerste contact bijvoorbeeld via een mailtje verloopt gaat netwerken ook introverten goed af. Als het ijs eenmaal is gebroken, zijn hun sociale vaardigheden niet per se beter of slechter dan die van extraverte mensen.

 • Thomas Waldman
  says:

  Interessant stuk Marlies. Ik snap alleen niet hoe je online netwerken aan introvert zijn koppelt. Netwerken is netwerken, of je daar nou een online tool voor gebruikt of niet. Succesvol relaties bouwen op Linkedin vereist in essentie de zelfde vaardigheiden als succesvol relaties bouwen in de kroeg.

  Tel daar bij op de verschuiving binnen de markt naar de recruiter als werver (en minder als selecteur) en de (succesvolle) recruiter van vandaag zal in 80% van de gevallen overwegend extravert zijn.

 • Marlies Brenters
  says:

  Ben het eens met Floors commentaar dat relatiebeheer en opdrachten verwerven passen bij meer extraverte mensen. De “ideale” recruiter is dus iemand die niet extreem extravert of introvert is, maar beide aspecten in voldoende mate in zich heeft
   

 • Floor Hartwig
  says:

  Goed dat er aandacht aan gegeven wordt dat extraverte eigenschappen inderdaad vaak overgewaardeerd worden. Er zijn genoeg functies waarin juist introverte eigenschappen heel goed van pas komen. Het gebeurt vaak genoeg dat in functieprofielen ten onrechte gevraagd wordt om extraverte eigenschappen.
  De verschuiving in een recruitment functie kan ik begrijpen. Wat alleen wel ook vaak bij deze functie hoort, is het zelf verzorgen van nieuwe opdrachten, relatiebeheer met opdrachtgevers, etc. Dit blijven toch typische extraverte werkzaamheden.