Vacaturesite top 10: een rustig weekje

Vacaturemonitor, positief Het vacaturevolume is de afgelopen week zeer fors gegroeid; zou er sprake zijn van lentekriebels in de arbeidsmarkt? En dit is een echte groei, niet de kunstmatige groei van vorige week; veroorzaakt door een technisch hikje bij Jobfeed/Nationale Vacaturebank. Nee, er zijn fors wat vacatureplaatsingen geweest in de eerste week na de vakantieperiode.

En hoewel het verder een rustig weekje is geweest, is er toch een bijzonder gebeurtenis te melden. Textkernel heeft namelijk het ontdubbelingsmechanisme van Jobfeed verbeterd; waardoor het aantal onderkende unieke vacatures in de afgelopen jaren aanzienlijk naar beneden is bijgesteld. Vandaag of morgen laat ik hiervan de consequenties zien. En die zijn fors…

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 8 – 10). Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 8 – 10). Bron: Jobfeed

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

  1. Werk.nl: -0,2%
  2. Banenmatch: -0,1%
  3. Jobbird: -1,3%
  4. Jobselectie: +0,9%
  5. Nationale Vacaturebank: +0,4%
  6. Monsterboard: +0,4%
  7. VacatureBase: +0,1%
  8. DOVAjobs: -0,1%
  9. GoudenGidsBanen: +0,2%

Jobbird laat een forse daling zien (-1,3%) en zakt daardoor naar de 3e plaats; kort boven Jobselectie die juist een sterke groei (+0,9%) toont. Waarmee de freemium vacaturesites de enige sites zijn die nog enige significante bewegingen laten zien. Bij de rest van de sites is het vooral heel erg rustig. Met kleine minnetjes en plusjes. Verder heeft Gus.nl plaats moeten maken voor Vacaturevijver.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Monsterboard (-1%) is wederom de trotse nr. 1; op respectabele afstand gevolgd door Jobbird (-3%), Nationale Vacaturebank (+4%) en Werk.nl (geen verandering). Op het gebied van sentiment doet Werk.nl het als vanouds het slechtst met het groorste percentage negatief sentiment van de 10 grootste vacaturesites.

Geef een antwoord