DPA-jaarcijfers: Eric Winter schrapt overhead

DPA lijkt de bodem te hebben bereikt. Dat blijkt uit de jaarcijfers die DPA vandaag uitbracht. Het zijn geen beste cijfers, en geheel in de traditie van de laatste reeks bestuursvoorzitters beschouwt ook huidig topman Eric Winter het afgelopen jaar als ‘transitiejaar voor DPA.’

En een transitiejaar is natuurlijk pas geslaagd als het erop volgende jaar nog beter wordt. Dat moet mogelijk zijn: de eerste maanden nadat hij in april zijn bedrijf Nederlandse Interim Groep (NIG) bij DPA onderbracht (en hij bestuursvoorzitter van het fusiebedrijf werd), lekten zijn burelen een en al ellende. Zo soebatte Winter met zijn factoringmaatschappij over de bankconvenanten, ontsloeg hij zijn twee voorgangers Martin Delwel en Max Boodie, en kreeg hij het gedurende dit rechtszakensalvo aan de stok met zijn eigen huisadvocaat Axel Macro-De Vree.

DPA: Omzet (in miljoenen EUR) 2007-2011  

DPA: Omzet (in miljoenen EUR) 2007-2011
NB. In 2011 maakte DPA (inclusief de niet meegeconsolideerde omzet van NIG van 1 januari tot 1 mei 2011) een omzet van EUR 59,7 mln.

Bescheiden krimp
Van winst is in 2011 dan ook geen sprake. Niettemin ziet de situatie er bij DPA flink beter uit dan middenin het transitiejaar. De EBITDA is weliswaar positief en ook de omzet steeg dankzij de NIG-deal met 39%, maar rekenen we de effecten van de overname niet mee, dan is er sprake van een omzetdaling van 8%, zoals blijkt uit deze grafiek.

Omzet (in miljoenen EUR) van DPA en NIG voor en na de fusie (2007-2011)

Omzet (in miljoenen EUR) van DPA en NIG voor en na de fusie (2007-2011)

Niettemin is dat een verrassend bescheiden krimp voor DPA, dat de afgelopen jaren gewend was geraakt aan omzetdalingen van rond de 30%. Zo niet langer in 2011: de omzetkrimp bij het DPA-deel van het fusiebedrijf bedraagt 11%, die van het NIG-deel 4%. De tweede helft van het 2011 presteerde de detacheerder beduidend beter dan de eerste helft.

Meevallers
Zo meldt het bedrijf met de bank in november een ‘nieuwe financieringsovereenkomst’ te hebben gesloten waardoor DPA niet langer de bankconvenanten overschrijdt. De eerdere voorziening voor achterstallige premieafdracht aan uitzendpensioenfonds StiPP is teruggebracht van EUR 6,5 naar EUR 0,5 miljoen – een tweede meevaller. Ook hoopt Winter de onderverhuur van de leegstaande etages van het eigen grotendeels leegstaande hoofdkwartier bij de eigenaar van het pand onder te brengen.

Maar het belangrijkste is wel de terugdringing van de overheadkosten van 16% in 2010 naar nog geen 6% in 2011. Of dit het gevolg is van de vele in 2011 gevoerde rechtszaken – waarover in het persbericht geen woord – of andersom: zeker is dat DPA met deze fors lagere interne kosten een ander bedrijf is dan voorheen…

Later vandaag op RecruitmentMatters: een interview met topman Eric Winter.

Geef een reactie

1 Comment