Beste werkgever worden? Eerst even betalen…

Beste Werkgevers 2012Krijg nou wat! VNU Media en Effectory gaan voortaan (met ingang van dit jaar) samen de Beste Werkgever van Nederland bepalen. God zij dank, weer een ranglijstje minder. Maar er is een bijzonder aspect aan deze samenwerking. Want wat lees ik in de Spelregels van deze fonkelnieuwe combinatie? Om mee te kunnen dingen naar de ‘felbegeerde’ titel van Beste Werkgevers moet:

De organisatie […] een onderzoek laten uitvoeren dat aansluit bij de gevalideerde methodieken van de Beste Werkgevers. Deze onderzoeken worden uitgevoerd door Effectory.

O ja, en dat onderzoek kost geld. Tenzij het bedrijf groter is dan 1.000 medewerkers; want dan is de deelname ineens gratis…

Waar komt die vieze smaak in mijn mond ineens vandaan?

Geef een antwoord

3 Comments
 • Philip Zoutendijk
  says:

  Het is een spagaat. Hoe weet je welke werkgever het beste gewaardeerd wordt? Door een identiek onderzoek te verrichten bij alle werkgevers. Dat is niet haalbaar. Immers, dat betekent namelijk dat iedere werkgever zou moeten deelnemen. Goed medewerkersonderzoek is kostbaar, in uren en euro’s. Feitelijk kan je dus nooit landelijk constateren wie de beste werkgever is.
  Uiteraard is het wel mogelijk om de vergelijking te trekken binnen een beperkte selectie van werkgevers, maar dan is het feitelijk niet meer de beste werkgever van Nederland. Het is dan de “beste werkgever die voldoet aan een specifiek criterium”.
   

 • Michel Rijnders
  says:

  Ah joh. Die smaak wordt vanzelf nog smeriger wanneer de 50x goud en 50x zilver weer vergeven worden 😉 Het ergste vind ik wel dat Effectory er dit jaar gewoon over liegt door te zeggen dat het gratis is. Iedereen die betaalt wint. 

  • Guido Heezen
   says:

   Enige irritatie rondom de veelheid aan lijstjes kan ik me wel voorstellen. Daarom zijn ook wij blij met het feit dat we de handen ineen hebben geslagen en nu samen komen met het allergrootste en meest betrouwbare onderzoek.
   Het uitreiken van de Beste Werkgevers awards is ontstaan vanuit het idee dat Effectory organisaties die op serieuze wijze aan goed werkgeverschap werken, graag wil belonen. Dit is een prijs die absoluut niet te koop is, maar die juist verdiend moet worden door een goede score in objectief medewerkersonderzoek.
   Heel veel goede en goed betalende klanten moeten we ieder jaar teleurstellen, omdat ze de minimale score om op de lijst te komen niet hebben gehaald. En we zetten ook winnaars op het podium die deelgenomen hebben met gratis onderzoek. En waar Effectory dus helemaal niets aan verdient.
   Het is dus absoluut niet zo dat je op de lijst kunt komen zo lang je maar betaalt. Dit in tegenstelling tot sommige andere lijstjes.

   Het feit dat we organisaties met meer dan 1.000 medewerkers de mogelijkheid geven om met een steekproef gratis deel te nemen, heeft er juist mee te maken dat we voor wat betreft de grotere organisaties een complete lijst willen samenstellen, zonder dat het excuus kan komen dat hiervoor betaald had moeten worden. Elke grote organisatie die niet op de lijst staat heeft of een onvoldoende score behaald of niet het lef gehad om deel te nemen.

   Wat Effectory betreft is de Beste Werkgeverslijst nooit uit commercieel oogpunt ontstaan, maar voortgekomen uit de gedachte om organisaties die werken aan goed werkgeverschap te belonen. Waarbij wij elk jaar objectief kunnen berekenen, vanuit de stem van de eigen medewerkers, welke organisaties het hoogste scoren op het gebied van algemene tevredenheid.

   Vriendelijke groet,
   Guido Heezen
   directeur Effectory