De grote vijf: aantallen vacatures?

De grote vijf, positiefDe grote vacaturesites laten bijna allemaal forse groeicijfers zien, een teken dat de lente is gearriveerd. Of eigenlijk dat de vakantieperiode achter ons ligt, want dat is een aanzienlijk logischer verklaring. Hoe dan ook, met uitzondering van Nationale Vacaturebank is er groei te constateren.

Het positieve beeld voor de vacaturesites is misschien wel een mooie opmaat naar de paneldiscussie van donderdag tijdens de eHRM conferentie, waar ik samen met Quintin Schevernels (VNU Media), Lena Olivier (LinkedIn) en Gilbert van Straalen (Banenmatch) ga discussieren over (het gebrek aan) toekomst van vacaturesites.

Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:

image

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft.
De kolom JobFeed (alles) is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.
De kolom Jobfeed (actief) geeft het aantal vacatures weer dat volgens JobFeed nog altijd actief op de vacaturesite staat. Voor een uitleg, zie: Actieve vacatures geven betrouwbare benadering.

Toch wel behoorlijke veranderingen deze week. Zo gaat Jobbird er 900 vacatures er op vooruit, Werk.nl 1.100, Jobselectie 1.900 en Banenmatch maar liefst 2.300. De enige vacaturesite die de lente niet in de kop heeft is Nationale Vacaturebank. De enige pay-to-post vacaturesite in dit gezelschap zakt met 200 vacatures in.

Social media buzz
Wat is de buzz in social media rondom de vijf grootste vacaturesites? Via buzz monitor Coosto is dat eenvoudig te visualiseren. Voor een introductie verwijs ik graag naar het artikel waarin ik de werking van Coosto beschrijf.

Voor de vijf grootste vacaturesites is dit het beeld van de afgelopen 30 dagen:

Activiteit en sentiment voor de grote vijf vacaturesites gedurende de afgelopen maand. Bron: Coosto

Activiteit en sentiment voor de grote vijf vacaturesites gedurende de afgelopen maand. Bron: Coosto

Maar van inzakken is bij de social media buzz geen sprake. Hier neemt Nationale Vacaturebank (+6%) trots de leiding over van Jobbird (-5%). Volgens mij zitten er anabole steroiden in die nieuwe site van Nationale Vacaturebank. Verder zakt Werk.nl (-4%) weg terwijl Banenmatch (+5%) weer een rebound lijkt te maken.

De overige cijfers
Zo zien de aantallen nieuwe vacatures per week er op dit moment uit voor de grote vier:

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Hopla, alles gaar omhoog, maar dit keer met uitzondering van Banenmatch die een daling van het wekelijkse vacaturevolume laat zien. Maar goed, de wekelijkse cijfers tonen bij de meeste sites extreme schommelingen, dus dat zegt bijzonder weinig.

Tevens de grafiek van het vacaturevolume volgens Jobfeed (gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens Jobfeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst):

Vacaturevolume laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Vacaturevolume laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Mooie stijgende lijnen met slechts een dissonant: Banenmatch. En dat is natuurlijk wel merkwaardig gezien de verdere algehele euforie. Maar ook hier is het beter om eventuele conclusies uit te stellen tot er een duidelijker beeld is.

Geef een reactie

1 Comment
  • Vincent / Jobselectie
    says:

    Dan hoop ik dat Gilbert de freemium vacaturesites goed vertegenwoordigt en Marc inziet dat een vacaturesite een zeer concrete en efficiënte plaats van vraag en aanbod is waardoor deze altijd zal blijven bestaan 😉 Succes heren!