De grote vijf: aantallen vacatures

De grote vijf, positief Het is een gemixed beeld vandaag, met stijgende en dalende vacaturesites. Maar het netto-resultaat is toch een stijging van het vacaturevolume bij de vijf grote vacaturesites. Maar het meest interessante is toch dat, met uitzondering van Nationale Vacaturebank, alle vacaturesites meer dan 30.000 vacatures op hun site vermelden. En dat is voor het eerst sinds het begin van deze serie dat we een dergelijke situatie hebben. Een uniek moment dus, en een moment om even stil van te worden.

Want in de slag om de volumes lijken de freemium vacaturesites de strijd definitief te hebben gewonnen. Vier freemium sites met elk meer dan 30.000 vacatures. Dat is zonder meer indrukwekkend te noemen. Maar volume is geen garantie op succes; zeker niet onder een freemium model. Nu zullen de freemium vacaturesites de volgende stap moeten gaan zetten, en die stap is een stuk minder vanzelfsprekend. Ik heb het natuurlijk over rendement; en die laat zich primair in conversie (kwantiteit en kwaliteit) vertalen.

Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:

NaamAantal(alles) JobFeed(actief) JobFeed
Werk.nl30.16839.61720.025
Nationale Vacaturebank18.54825.54128.780
Banenmatch30.38735.67130.068
Jobselectie30.16326.28034.785
Jobbird36.93933.46826.198

 

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft.
De kolom JobFeed (alles) is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.
De kolom Jobfeed (actief) geeft het aantal vacatures weer dat volgens JobFeed nog altijd actief op de vacaturesite staat. Voor een uitleg, zie: Actieve vacatures geven betrouwbare benadering.

We hebben toch wel een uniek moment te pakken. Alle freemium vacaturesites (inclusief Werk.nl) laten een zelf gerapporteerd aantal vacatures van boven de 30.000 vacatures zien. De enige pay-to-post vacaturesite in het rijtje zit ruim onder de 20.000 vacatures. Vroeger was het aantal vacatures een maatstaf voor succes voor de pay-to-post vacaturesites. Die slag hebben ze overduidelijk verloren van de freemium vacaturesites. Nu zullen de pay-to-post vacaturesites dus een aantoonbaar betere conversie (in kwantiteit en kwaliteit) moeten gaan tonen om de slag met de freemium vacaturesites te winnen. En daarbij ook een aantoonbare betere service gaan bieden. Er is werk aan de winkel in pay-to-post vacaturesiteland. 

Goed, na deze kleine bespiegeling ook nog even de harde cijfertjes. Werk.nl (-600), Jobselectie (-600) en Nationale Vacaturebank (-300) laten kleine dalingen zien terwijl Banenmatch (+2.100) en Jobbird (+1.500) er fors op vooruit gaan.

Social media buzz
Wat is de buzz in social media rondom de vijf grootste vacaturesites? Via buzz monitor Coosto is dat eenvoudig te visualiseren. Voor een introductie verwijs ik graag naar het artikel waarin ik de werking van Coosto beschrijf.

Voor de vijf grootste vacaturesites is dit het beeld van de afgelopen 30 dagen:

Activiteit en sentiment voor de grote vijf vacaturesites gedurende de afgelopen maand. Bron: Coosto

Activiteit en sentiment voor de grote vijf vacaturesites gedurende de afgelopen maand. Bron: Coosto

Tja, Banenmatch stuurt bijzonder veel tweets uit, en dat is de reden voor de extreme groei van het volume aan social media buzz van deze vacatures; van 25% naar 43%. Maar de impact van al die tweets en mogelijk andere berichtjes in social media is echter beperkt, zoals onderstaande tabel laat zien. Het bereik van Banenmatch is het laagst van de vijf vacaturesites en daarmee maken al die tweets dus bijzonder weinig indruk. Uiteindelijk is Werk.nl in deze categorie de absolute winnaar:

image

De overige cijfers
Zo zien de aantallen nieuwe vacatures per week er op dit moment uit voor de grote vier:

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Nieuwe vacatures per week, laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Nou, Banenmatch knalt de stratosfeer in en ook Werk.nl laat een forse groei van het wekelijkse volume aan vacatures zien. De andere drie sites zijn duidelijk in een minder zonnige stemming. En dat terwijl de lente is begonnen en de zon mijn kamer van een gouden gloed voorziet.

Tevens de grafiek van het vacaturevolume volgens Jobfeed (gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens Jobfeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst):

image

Vacaturevolume laatste 52 weken. Bron: Jobfeed

Alles en iedereen is hier wel in een positieve stemming; er zijn uitsluitend stijgingen te noteren. Waarbij voor de eerste keer ook Jobselectie door het volume van Nationale Vacaturebank heenbreekt en nu dus alle freemium vacaturesites in het gezelschap van de vijf grootste vacaturesites de eerste vier plaatsen bezetten. Waar gaat dit naar toe?

Geef een reactie