‘StepStone’ moet groeien, groeien, groeien

Logo en logotype StepStone Vacaturesite StepStone is op 6 maart door eigenaar Axel Springer in een nieuw bedrijf ondergebracht: Axel Springer Digital Classifieds GmbH (ADC), samen met de Duitse (Immonet) en Franse (SeLegor) versies van Funda. Tegelijkertijd is meegedeeld dat de venture capital firma General Atlantic (GA) een belang van 30% neemt in de nieuwe onderneming:

The businesses injected into ADC was valued at €790 million by the parties, but GA will pay Axel Springer only €237 million for 30 percent of ADC, the companies said. In addition, Axel Springer made contributions in kind of €460 million, to bring the total value of ADC to €1.25 billion.

En daarmee ontstaat dus een serieuze speler op het gebied van online classifieds, hoewel de ambitie van de nieuwe onderneming nog veel groter is. En die ambitie maakt dat er naast organische groei ook zeker de nodige overnames mogen worden verwacht. En daar wordt het natuurlijk bijzonder interessant in online recruitment land!

Maar eerst iets meer over die ambities:

The partnership between Axel Springer and General Atlantic is intended to develop Axel Springer Digital Classifieds into a leading international player in the digital classifieds markets.

It will […] put Axel Springer Digital Classifieds in a better position to grow both organically and through future acquisitions. In addition to opportunities to invest and grow in the European markets, the joint venture anticipates investments in other developed and emerging markets.

Emerging markets zal in ieder geval ook China omvatten, waar GA onder meer actief is met investeringen in Alibaba Group, Renren en Soufun (de Chinese Funda). Maar GA heeft ook investeringen in Facebook en Dice. Waarbij het logisch lijkt dat uiteindelijk Soufun en Dice onderdeel gaan vormen van ADC.

Op dit moment is ADC echter een exclusief Europese speler, waarbij de online recruitment business via StepStone feitelijk de enige enigszins internationale partij is. Maar ook StepStone is op wereldschaal slechts een kleine speler. Dus als het de ambitie van ADC is om daadwerkelijk a leading international player in the digital classifieds markets te worden dan zal er serieus moeten worden ingekocht.

En laat nou net Monster te koop staan! Als ik me niet vergis is ook Totaljobs een overnamekandidaat. Verder durf ik de weddenschap wel aan dat er nog een hele serie partijen is die graag afscheid zal willen nemen van vacaturesites voor elk aannemelijk bod (TMG?, Wegener?). Dus het zou me niets verbazen als we in de komende tijd de nodige overnames (of overnamegeruchten) gaan horen waar de naam Axel Springer Digital Classifieds bij genoemd wordt.

Het is weer een beetje interessanter geworden binnnen het online recruitment domein.

Geef een reactie

5 Comments