Facebook is functioneel verontwaardigd

Facebook icoon Waarschijnlijk is de bizarre praktijk dat potentiele werkgevers sollicitanten ‘dwingen’ inzage te geven in hun Facebook account wel doorgedrongen. Zo niet, dan is hier enige informatie over dit abjecte gedrag te vinden. Voor de goede orde; het gaat hier onder meer om Amerikaanse overheidsinstanties…

Maar er is ‘goed’ nieuws. De sollicitanten hebben een onwaarschijnlijke bondgenoot gevonden in Facebook. Het bedrijf wiens icoon Mark Zuckerberg enkele jaren geleden privacy dood verklaarde heeft bij monde van Erin Egan (Chief Privacy Officer) haar zorgen uitgesproken over deze praktijk. Overigens blijft het hier grotendeels bij; sollicitanten hoeven geen actieve steun van Facebook te verwachten:

Facebook takes your privacy seriously.  We’ll take action to protect the privacy and security of our users, whether by engaging policymakers or, where appropriate, by initiating legal action, including by shutting down applications that abuse their privileges.

Geen melding van legal action tegen werkgevers dus, wat in deze context wel erg voor de hand had gelegen. De verklaring van Facebook mist verder een praktische oplossing zoals de oprichting van een meldpunt voor Facebook gebruikers. Een gemiste kans voor het sociale netwerk om te laten zien dat ze privacy daadwerkelijk serieus neemt.

Geef een reactie