Vacaturesite top 10: de test die freemium heet

Vacaturemonitor, positiefNou, deze keer weet Banenmatch wel voor een tweede week de nummer 1 positie vast te houden. Tegelijkertijd is Jobselectie in opkomst; de site staat vrijwel gelijk met Werk.nl. Het is ondertussen uitsluitend een kwestie van freemium vacaturesites in de top van de vacaturesite top 10; de pay-to-post sites spelen nog slechts een bijrol. Maar zolang er leven is, is er hoop…

Een opvallende ontwikkeling als gevolg van de dominantie van de freemium vacaturesites is de enorme groei van het aantal vacatureplaatsingen ten opzichte van het volume aan unieke vacatures. Waarmee vacatureplaatsend Nederland in een fase van experimenteren terecht lijkt te zijn gekomen. Een periode waarin de meerwaarde van freemium vacaturesites wordt getoetst. Zijn het blijvertjes of is het een voorbijgaande hype?

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 10 – 12). Bron: Jobfeed 

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 10 – 12). Bron: Jobfeed

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

  1. Banenmatch: +1,1%
  2. Werk.nl: -0,3%
  3. Jobselectie: +0,6%
  4. Jobbird: -0,2%
  5. Nationale Vacaturebank: -0,3%
  6. Monsterboard: -0,1%
  7. VacatureBase: +0,2%
  8. Vacaturevijver: +0,1%
  9. GoudenGidsBanen: 0,0%
  10. DOVAjobs: -0,1%

Wederom grote veranderingen bij Banenmatch en Jobselectie en kleine veranderingen bij alle andere vacaturesites. En daarmee is het beeld wel zo’n beetje geschetst. Overigens is de huidige dominantie van de freemium vacaturesites heel aardig in beeld te brengen door naar de ontwikkeling van het aantal vacatureplaatsingen versus het aantal unieke vacatures te kijken:

 Vacatureplaatsingen versus unieke vacatures, voortschrijdend 52-weeks gemiddelde, 2009 – 2012. Bron: Jobfeed 

Vacatureplaatsingen versus unieke vacatures, voortschrijdend 52-weeks gemiddelde, 2009 – 2012. Bron: Jobfeed

Terwijl het volume aan unieke vacatures maar zeer beperkt is toegenomen sinds het laatste kwartaal van 2010 is het volume aan vacatureplaatsingen zeer sterk gegroeid. Wat enerzijds het succes van de freemium vacaturesites laat zien maar anderzijds toont dat werkgevers en vooral intermediairs blijkbaar druk aan het experimenteren zijn geslagen met dit nieuwe fenomeen. Tenslotte is ‘gratis’ alleen interessant als het ook daadwerkelijk iets oplevert. Maar als het daadwerkelijk iets gaat opleveren hebben de pay-to-post vacaturesites na die eriode van experimenteren een enorm probleem… En gaat het verschil tussen de beide volumes weer vanzelf naar beneden, maar zijn het dit keer de pay-to-post vacaturesites die het gelach betalen. Omgekeerd zal een gebrek aan rendement van de freemium vacaturesites de blauwe lijn ook weer laten dalen ten opzichte van de rode lijn; maar in dit geval zijn het de freemium sites die uit het beeld verdwijnen. Waarmee 2012 weleens een bijzonder interessant ‘wisseljaar’ lijkt te gaan worden.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto 

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Nou, nou, Banenmatch schiet door naar 40% (+13%) en is daarmee met grote afstand de nummer 1 op het gebied van social media buzz. De naar de tweede plaats gestegen Nationale Vacaturebank (+1%) staat nog niet eens op de helft van Banematch… Het is bijna niet mogelijk, maar Werk.nl heeft een nog groter negatief sentiment weten te realiseren dan een week geleden. Wat op zichzelf ook een prestatie mag worden genoemd…

Geef een reactie