Hans Coffengs exitbonanza

De bij USG People vertrokken COO Hans Coffeng heeft EUR 960.000 euro aan ontslagvergoeding meegekregen. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde jaarverslag van USG People. Coffeng verliet de organisatie eind december onverwachts als verantwoordelijke voor de Nederlandse en Duitse markt.

De EUR 960.000 van Coffeng zijn opgebouwd uit een exitvergoeding en een doorbetaling van 7,5 maand aan salaris en pensioenbijdrage. De eenmalige exitfee bedraagt 144% van zijn laatstgenoten basissalaris (inclusief pensioenbijdrage) en daarmee weten wij meer over de achtergrond van zijn ontslag. Immers, USG-bestuurders hebben recht op een standaard-exitvergoeding van eenmaal het basisjaarsalaris, zo schrijft het vigerende remuneratiebeleid voor:

Screenshot 1

‘Kennelijk’ was een jaarsalaris dermate ‘onredelijk’ voor Coffeng dat het bedrijf hem een paar ton extra schonk.

Dijkdoorbraak?
En dat is nieuw. Althans – wij weten niet hoe onredelijk de raad van commissarissen de exitvergoedingen van Albert Klene en Evamaria de Boer destijds achtte. De hoogte van hun gouden handdrukken acht USG People buiten de eigen transparantieverplichting vallen. Maar in vergelijking met twee andere RvB-exits – Ron Icke en Herman van Campenhout – is er wel degelijk iets nieuws gebeurd in Almere.

Zo kreeg de in 2009 vertrokken Icke een extra vergoeding voor zijn verloren gegane aandelenpakket, en een jaar later kreeg Herman van Campenhout bovenop zijn éénjaarsmaximum een extraatje 30.000 euro voor nooit verzilverde aandelen. Buiten deze eenmalige oogluikingen gold voor deze twee bestuurders nog altijd het zo geroemde plafond: Eén keer jaarsalaris. Inclusief jaarpensioenbijdrage. Zoals hieronder te zien.

screenshot 2

Bonus-malus
En Coffeng krijgt domweg flink meer dan dat ‘maximum van eenmaal de brutojaarbeloning’. In zijn geval gaat het om 144 procent van zijn laatst verdiende brutojaarloon. Coffeng heeft niet alleen een ruimere exitvergoeding meegekregen, hij maakt ook aanspraak op meer dan de maximale zes maanden opzegtermijn die het remuneratiebeleid voorschrijft. Kennelijk onredelijk – wij zijn benieuwd of dit de nieuwe norm is in Almere.

Tegelijk heeft USG People Coffeng een variabele langetermijnvergoeding (lees: aandelenpakket) van minus 64.000 euro geschonken. Een negatief aandelenpakket dus: wij zijn benieuwd tegen welke koers het bedrijf deze USG-stukken in de markt heeft gezet…

Geef een reactie

4 Comments
 • Marc Drees
  says:

  Het gaat niet om een kantonrechter formule, het gaat niet om de duur van het dienstverband, het gaat om het remuneratiebeleid zoals door USG People is geformuleerd. Even de goede bril opzetten heren!

 • Maarten
  says:

  Laat de oude kanton rechter formule eens los op zijn laatst verdiende salaris, hij werkt er langer dan menigeen en dan valt het reuze mee. Opgebouwde rechten tellen ook in deze sector. Althans voor de uitzender.

  Wilbert kom eens met een visie in plaats van enkel historieele beschouwing. Na al jouw onderzoek moet je wat meer kunnen dan deze goedkoop zwart makerij.