USG People: geleidelijk herstel of rampjaar?

kristallen bol USG People heeft in haar grote, kristallen bol gekeken en gezien dat het goed was. En dus kon het bedrijf gisteren, tijdens haar analistendag, het volgende meldden:

USG People verwacht met ingang van het tweede kwartaal 2012 een geleidelijk herstel door verbeterde marktomstandigheden en doordat de toegenomen commerciele inspanningen resultaat zullen gaan opleveren.

Toe maar. De disclaimers zijn natuurlijk ook overduidelijk aanwezig in de woorden geleidelijk herstel en verbeterde marktomstandigheden. Maar blijkbaar heeft USG People in maart iets waargenomen wat ze in de eerste twee maanden van 2012 duidelijk nog niet heeft gezien:

De trends die zichtbaar werden in de laatste maanden van 2011 […] hebben zich […] voortgezet in de eerste twee maanden van 2012. De vergelijking met het eerste kwartaal van 2011 is moeilijk doordat de omzet toen met 14% toenam. Mede daardoor was de omzet 11% lager dan de eerste twee maanden van vorig jaar.

Een dergelijk slap excuus zal je een bedrijf nooit zien maken als de situatie omgekeerd is. En USG People vergeet natuurlijk ook te melden dat die 14% groei volgde op een krimp van 9% in Q1 van 2010, die volgde op een krimp van 22% in 2009. Afijn, het beeld is wel duidelijk…

Maar laat ik eens een gedachtenexperiment doen. Want als die 11% voor het hele eerste kwartaal gaat gelden komt USG People met een rampzalig omzetcijfer op 27 april voor het eerste kwartaal van 2012. En legt het daarmee de basis voor een gruwelijk slecht 2012

Want zo ziet het omzetplaatje eruit als een daling van 11% van de omzet ten opzichte van Q1 2011 over het eerste kwartaal van 2012 gerapporteerd gaat worden:

Omzet en brutomarge USG People, met een inschatting van de omzet in Q1 2012

Omzet en brutomarge USG People, met een inschatting van de omzet in Q1 2012

Dat is ronduit rampzalig dus. Alleen het eerste kwartaal van 2010 was, zij het marginaal, slechter. En een geleidelijk herstel doet veronderstellen dat de QoQ omzetgroei in 2012 dus aanzienlijk minder zal zijn dan in 2010 (resp. 9%, 12% en 0%). Met andere woorden, USG People lijkt eigenlijk te zeggen dat de omzet 2012 slechter wordt dan 2010. En dus aanzienlijk slechter dan 2011.

Geleidelijk herstel… wat een bijzondere manier om een potentieel rampjaar aan te kondigen.

Geef een antwoord

2 Comments