Gaat USG People in 2012 in delen verkocht worden?

Eind oktober 2011 maakte USG People haar ‘enhanced’ strategy bekend. Wat toendertijd meer leek op het oppoetsen van de winkeldochter die USG People heet dan een oprechte strategie om het de uitzender daadwerkelijk sterker en ongedeeld uit de nog altijd voortdurende crisis te laten komen. Exact 5 maanden later, op haar analistendag van 28 maart, meldde het bedrijf het volgende:

USG People verwacht met ingang van het tweede kwartaal 2012 een geleidelijk herstel door verbeterde marktomstandigheden en doordat de toegenomen commerciele inspanningen resultaat zullen gaan opleveren.

Die ‘enhanced’ strategy neemt dus nogal wat tijd om vruchten af te werpen; waarbij ook die verbeterde marktomstandigheden als een prachtige disclaimer voor USG People kan werken als wederom teleurstellende resultaten gemeld moeten gaan worden. Een belangrijker vraag is echter of de uitzender onder haar huidige naam 2012 uberhaupt gaat volmaken.

Want er hangen hardnekkige geruchten boven de markt dat USG People in delen verkocht gaat worden. Ter herinnering, dit is de onderverdeling die eind oktober 2011 door USG People werd gepresenteerd:

image

Overigens is met de komst van Vanhoe als co-COO (begin december) de verantwoordelijkheid van de divisies merkwaardig geregeld tussen Vanhoe en Eric de Jong, maar dat terzijde.

Het gerucht wat nu boven de markt hangt, is dat Start People separaat van Specialist Staffing en Professional Solutions verkocht gaat worden. En gezien de bijzonder magere resultaten van USG People ten opzichte van de andere grote uitzenders zou dat wel eens een zeer valide gerucht kunnen zijn. Het bedrijf lijkt in haar huidige vorm eenvoudigweg niet in staat om het tij te keren.

Maar voor Start People zijn slechts enkele gegadigden; ervan uitgaande dat uitsluitend uitzenders naar dit op zich aantrekkelijke hapje kijken. Het rijtje kandidaten is dan op de vingers van een hand van een houthakker te tellen:

 1. Adecco
 2. Manpower
 3. Randstad

Gezien haar eigen marktpositie is Randstad een zeer onwaarschijnlijke kandidaat; de andere twee zijn echter zeer logische kandidaten. Beiden zijn spelers van wereldformaat maar in Nederland nog altijd veroordeeld tot een bijrol. Met een overname van Start People zou dat, althans naar de waarschijnlijke verwachting van deze spelers, fors kunnen veranderen. Waarmee een race tussen deze twee kandidaten waarschijnlijk is. Wordt het Manpower of wordt het Adecco? Ik heb eerlijk gezegd geen idee. Maar ik hoop niet dat de verantwoordelijken bij deze twee uitzenders denken dat ze de eigen omzet in Nederland bij die van Start People kunnen optellen. Want dan gaan ze naar alle waarschijnlijkheid van een bijzonder koude kermis thuiskomen. Vraag maar aan Unique, of Secretary Plus…

En wie zou geinteresseerd zijn in het opkopen van de Specialist Staffing en Professional Solutions divisies. De houthakker komt wederom in beeld:

 1. Adecco
 2. Manpower
 3. Randstad

En hier is laatstgenoemde partij natuurlijk wel een meer dan waarschijnlijke kandidaat. Tenslotte heeft Randstad voorafgaand aan de overname van Vedior zeer serieus naar USG People gekeken. Maar ook hier is het uiteindelijk gokwerk om te bepalen wie deze twee divisies gaat overnemen.

Wie het ook gaat worden, het lijkt er eindelikjk op dat de soap die USG People heet tot een einde gaat komen. Godzijdank, want de kijkcijfers zijn echt tot een dieptepunt gedaald. Het is de hoogste tijd om de stekker er uit te trekken.

Geef een reactie

2 Comments
 • tatje
  says:

  Hallo Marc Drees,

  Ben het helemaal met je eens.
  Bij de specialist en proffs, zou misschien Brunel nog een kandidaat kunnen zijn.
  De geruchten, die jij hoort over verkoop van delen !!
  Heb je die van de hoogste niveaus of lager, binnen USG.
  Of komen die uit peers of bedrijven, die eventueel met een afhandeling hebben te doen.
  Is het een heel hardnekkig en sterk gerucht !!
  Je mag me ook bellen 0622196357

  Groeten uit het zuiden.