Vacaturesite top 10: de chaos is compleet

Vacaturemonitor, positief Goed, de chaos lijkt met de week groter te worden. Allereerst was er afgelopen week de volledige herindexatie van de Jobbird vacaturedatabase. Waardoor Jobfeed blijkbaar het spoor volledig bijster is geraakt en slechts 533 vacatureplaatsingen voor Jobbird wist te noteren. En dan is er ook nog het feit dat Jobfeed tegenwoordig ook interne doublures per vacaturesite telt. Waardoor vooral Banenmatch de laatste tijd uitzinnige aantallen vacatures laat zien.

Het wordt er dus niet makkelijker op om op basis van vacature-aantallen iets te zeggen over de vacaturesites van ons land. Teveel incidentjes maken zo langzamerhand een vergelijking van de verschillende vacaturesites vrijwel onmogelijk. Maar in de overtuiging (of is het slechts hoop…?) dat alles nog goed zal gaan komen, ga ik koppig door met deze serie.

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 11 – 13). Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 10 – 12). Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 11 – 13). Bron: Jobfeed

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

  1. Banenmatch: +2,1%
  2. Werk.nl: +0,1%
  3. Jobselectie: -0,4%
  4. Nationale Vacaturebank: -0,3%
  5. VacatureBase: 0,0%
  6. Jobbird: -1,6%
  7. Monsterboard: -0,2%
  8. Vacaturevijver: -0,2%
  9. GoudenGidsBanen: 0,0%
  10. DOVAjobs: +0,2%

De enorme groei bij Banenmatch heeft slechts 1 oorzaak; sinds de verbetering van het identificeren van unieke vacatures houdt Jobfeed ook interne doublures van vacaturesites bij. Wat natuurlijk bijzonder interessant is omdat hiermee een indruk kan worden gegeven van de mate waarin vacaturesites hun eigen vacaturevolume oppompen om groter te lijken. Maar het onderscheid tussen dit aantal vacatures en het aantal vacatures minus die interne doublures wordt nog niet via de Jobfeed applicatie getoond. Met als gevolg een ander soort vacaturevolume dan voor de wijziging van het ontdubbelingsproces.

En dan is er nog Jobbird. Die afgelopen weken besloot om overdag de volledige vacaturedatabase te herindexeren. Maar mogelijk ook nog iets anders heeft gewijzigd, waardoor er nu ineens nauwelijks nieuwe vacatures door Jobfeed worden gevonden. Dat maakt het beeld van de afgelopen drie weken dus nog minder betrouwbaar. Al met al is het niet bepaald een verslag waar ik een warm gevoel aan overhou. Maar ik ga er vanuit dat we de volgende week, of de week daarop, hopelijk in betrouwbaarder en rustiger vaarwater zijn gekomen.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Banenmatch lijkt niet te stuiten. Was het verleden week nog 40%, deze week is het 50% geworden. Niet te geloven. Tegelijkertijd is er de scherpe daling van Nationale Vacaturebank wiens tijdelijke piek in social media buzz als gevolg van de lancering van de nieuwe site voorbij lijkt. Monsterboard heeft haar plaats achter Banenmatch weer ingenomen.

Geef een antwoord