De grote vijf: aantallen vacatures

De grote vijf, positiefDe volumes aan vacatureplaatsingen groeien sterk door, maar de mate van groei is extreem als gevolg van een verandering van de wijze waarop vacatureplaatsingen door Jobfeed worden gerapporeerd. Sinds de introductie van de verbeterde ontdubbelingsstrategie bewaart Jobfeed nu ook intern doublerende vacatures per vacaturesite. En die interne doublures tellen dus mee met het totale volume aan vacatureplaatsingen.

Daarmee wordt het beeld in het volume aan vacatureplaastingen ten opzichte van de periode voor de implementatie van de nieuwe ontdubbelingsstrategie vertroebeld; de cijfers zijn onvergelijkbaar geworden. Het is dus wachten tot Jobfeed ook een cijfer kan laten zien waar de interne doublures per vacaturesite uit zijn verwijderd. Geduld is een schone zaak; helaas bezit ik deze op zich fraaie eigenschap in bijzonder beperkte mate…

Voor de afgelopen week zijn dit de resultaten:

image

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft.
De kolom JobFeed (alles) is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.
De kolom Jobfeed (actief) geeft het aantal vacatures weer dat volgens JobFeed nog altijd actief op de vacaturesite staat. Voor een uitleg, zie: Actieve vacatures geven betrouwbare benadering.

Jawel, collectieve groei bij de freemium sites en krimp bij de enige pay-to-post vacaturesites. Op zich geen verrassing natuurlijk, maar toch altijd fraai om het in de cijfers bevestigd te zien. Dat, plus het feit dat alle freemium sites zich weer aan de goede kant van de (overigens volstrekt arbitraire) grens van 30.000 vacatures bevinden.

Nationale Vacaturebank daalt met 300 vacatures; de overige sites (Werk.nl (+300), Banenmatch (+4.200), Jobselectie (+2.700) en Jobbird (+100)) laten dus allemaal een (soms extreme) groei zien. De schommelingen van week tot week bij de zelf-gerapporteerde aantallen vacatures is bijna onvoorstelbaar. Maar onvoorstelbaar of niet, dat is wat het is.

Social media buzz
Wat is de buzz in social media rondom de vijf grootste vacaturesites? Via buzz monitor Coosto is dat eenvoudig te visualiseren. Voor een introductie verwijs ik graag naar het artikel waarin ik de werking van Coosto beschrijf.

Voor de vijf grootste vacaturesites is dit het beeld van de afgelopen 30 dagen:

Activiteit en sentiment voor de grote vijf vacaturesites gedurende de afgelopen maand. Bron: Coosto

Activiteit en sentiment voor de grote vijf vacaturesites gedurende de afgelopen maand. Bron: Coosto

Banenmatch groeit maar verder door, dit keer gaat de freemium vacaturesite van 53% naar 57%. En overvleugelt hiermee al haar concurrenten in termen van volume. Relevantie is natuurlijk een ander verhaal, maar dat is aanzienlijk minder eenvoudig te meten. De verdere stijging van Banenmatch staat in directe relatie tot de daling van zowel Nationale Vacaturebank als Jobbird.

De overige cijfers
De grafieken met het aantal nieuwe vacatures per week en met het vacaturevolume volgens Jobfeed zijn op dit moment weinig zinvol als gevolg van het feit dat interne doublures per vacaturesite het beeld op dit moment teveel lijken te vertekenen. Hierdoor is met name het wekelijkse en totale vacaturevolume van Banenmatch zodanig buiten verhouding dat het een volledig verkeerd beeld geeft van de huidige situatie.

Geef een antwoord