Experis: geen stap vooruit

Logo en logotype Experis Op 1 april ging de Nederlandse website van Experis live. Of eigenlijk was dat al op 30 maart gebeurt, maar een kniesoor die daar op let. Maar met het live gaan van Experis verdween tegelijkertijd Vitae uit het online straatbeeld. Dit sterke merk is opgegaan in het global brand dat Experis heet.

De vraag is natuurlijk of met de lancering van de nieuwe site er ook een betere ervaring aan de werkzoeker wordt geboden. En daar moet helaas ontkennend op worden geantwoord. Het proces van zoeken en solliciteren is feitelijk geen steek veranderd. Het labeltje in de jas is veranderd; dat is eigenlijk alles. Jammer. Heel jammer…

Homepage
Dit is de homepage van Experis:

Experis | Homepage

Waar Vitae een mensenmerk was lijkt Experis een hamermensenmerk. En dat terwijl de unveiling van Experis de nadruk legt op de Human Age. Confused? Gelukkig, dan ben ik niet alleen…

Zoeken naar vacatures
De homepage is verder overzichtelijk met een duidelijk aanwezige snelzoekfunctie en featured jobs. Ik klik natuurlijk zonder iets in te vullen op de zoek knop:

Experis | Zoekresultaat, 1

Oef… Dat is inderdaad even schrikken. Overigens heeft dat schrikken vooral te maken met de gruwelijk slechte lay-out van het content gedeelte en de facets, niet met de ruim voorradige functionaliteit. Maar de manier waarop deze functionaliteit gepresenteerd wordt, doet oprecht pijn aan mijn ogen. Hier moet een blinde designer aan het werk zijn geweest. Gruwelijk. 

Kan iemand wat ‘ademruimte’ tussen de getoonde vacatures stoppen? En als je dat toch doet, even naar bijvoorbeeld een site als Unique surfen en zien hoe daar de content wordt getoond? En vervolgens het geleerde op de eigen situatie aanpassen? Uit naam van alle bezoekers van Experis alvast hartelijk dank!

Het is tevens af te raden met de muis over het content gedeelte te bewegen. Want toen ik dat per ongeluk probeerde, flikkerde ik spontaan van mijn stoel toen er geheel onverwachts een enorm grote pop-up verscheen:

Experis | Zoekresultaat, 2

Het bekende spelletje: Wie kan de meeste vacature-informatie verstoppen? Nou, Experis maakt grote kans op in de top 10 terecht te komen…

En dan zijn er ook nog de facets. Aan de rechterkant… Ik blijf het de verkeerde kant van de weg vinden maar dat schijnt persoonlijk te zijn. Erger is natuurlijk dat Experis ervoor heeft gekozen om alle opties per facet te tonen. Waardoor de facets tot ver, ver below the fold doorlopen. Dat kan beter (wederom, Unique). En binnen een facet kan slechts 1 optie worden gekozen? Waarom. Voor de derde en hopelijk laatste keer: breng een bezoekje aan Unique…

Het beeld wordt er niet beter op als ik op de knop toon uitgebreid klik:

Experis | Zoekresultaat, 3

O, o, o. Wat een lay-out. Droefmakend…

Solliciteren
Ik moet hier weg, dus maar snel op een vacaturetitel geklikt:

Experis | Vacaturedetails

Hier lijkt iets, iets meer te zijn nagedacht over de presentatie van de informatie. Toegegeven, het is nog steeds een zooitje, maar in ieder geval iets meer georganiseerd. Vreemd genoeg zijn de kerngegevens van de functie weer dicht op elkaar gepropt en staat ook het kopje Functie omschrijving wel heel dicht bij de laatste regel van de kerngegevens. Ik krijg het er oprecht benauwd van.

Verder jammer dat ik niet door de vacsatures heen kan bladeren maar daarvoor altijd terug moet naar het zoekresultaat. Dat zal niet stimuleren om een groter aantal vacatures te bekijken…

Gelukkig is er wel een knop Solliciteer direct (wat is dat toch met dat woord direct? Zou er iemand verwachten dat als er op een knop met de tekst Solliciteer wordt gedrukt dat het dan een half uur gaat duren voordat je kan solliciteren? Laat dat extra en volstrekt overbodige woord direct toch weg!). Waar ik dan ook maar direct op klik:

Experis | Sollicitatieformulier

Tssvgl? WTF? En dan het volgende: Selecteer C.V.: nieuw of linkedin. Ik kan mijn verbijstering niet beschrijven toen ik uit nieuwsgierigheid op nieuw klikte en er niets gebeurde, maar toen ik vervolgens op linkedin klikte, meteen duidelijk werd waarom de optie nieuw ook aanwezig was. Als je namelijk op de optie linkedin klikt krijg je dit te zien:

Na het versturen van het formulier word je naar LinkedIn doorverwezen

Heel, heel apart. En het maakt me buitengewoon nieuwsgierig naar de persoon die deze interactie heeft verzonnen. Was de persoon stomdronken en/of onder invloed van hallucinerende middelen toen deze interactie tot stand kwam? Het moet haast wel.

Ik kies voor de LinkedIn optie en klik op de knop Solliciteren:

Experis | Linkedin, Vitae

Kijk aan, er is toch nog een restant Vitae aanwezig! Testen is een schone zaak, maar blijkbaar nog altijd erg moeilijk.

Na goedkeuring kom ik terug bij Experis en zie het onderstaande scherm:

Experis | Bedankpagina 

Toch wel een beetje een bummer. Heb ik mijn voor- en achternaam ingevuld en word ik niet persoonlijk aangesproken… Verder is de Sollicitatie verzonden, maar hopelijk ook ontvangen! Misschien is het beter om daarvan melding te maken?

Ik kan helaas niet terug naar mijn zoekresultaat; wat toch wel erg handig was geweest. Gelukkig laat Experis wel een aantal andere opties zien die relevant voor mij zijn. Behalve dat zoekresultaat dan…

De e-mail
Misschien wel het beste deel van het proces is de automatische e-mail die ik ter bevestiging ontvang:

Experis | E-mail

Helaas is het onderwerp van de e-mail bepaald mager, maar de rest van de e-mail mag er zijn. Hier word ik niet alleen persoonlijk aangesproken, er wordt ook persoonlijk afgesloten door een mens van vlees en bloed. Hetzelfde mens dat ook onder de vacature stond.

Suggestie: plak de inhoud van deze e-mail in de bedankpagina na de sollicitatie. Is dat scherm al meteen een stuk beter.

Conclusie
Het omkatten van Vitae naar Experis is helaas niet gepaard gegaan met een grondige verbetering van het primaire proces voor de werkzoeker. Een gemiste kans, maar wat niet is kan altijd nog komen. Voor het bedrijf dat de Human Age aankondigt kan dit maar beter vandaag dan morgen gebeuren. Tjop, tjop!

Geef een antwoord

2 Comments
 • Wieneke Gehner
  says:

  Hai Marc,
  Ik ben blij dat je de homepage overzichtelijker vindt, dat is op dit moment de grootste verandering, samen met de contentpagina’s. Het zou toch wat zijn als je dat niets had gevonden :).
  En verder, je zei het al, ruimte voor verbetering. Klopt, het vacature- en sollicitatieproces is hetzelfde als de oude site. I.v.m. de vaste (internationale) deadline hebben we focus aangebracht. Uit ervaringen in het verleden is gebleken dat het halen van een rotsvaste deadline gebaat is bij het beperkt houden van de projectomvang. En die bestond uit het omkatten van de homepage en contentpagina’s volgens fixed guidelines (en daarmee het aanpassen van een flink aantal templates en widgets). En natuurlijk het omzetten van alle vacature informatie op alle websites/jobboards e.d. en het hele sollicitatieproces daarachter met nieuwe urls/emailadressen.
  Het sollicitatieproces is next, waarbij de zoekresultaatpagina’s voorrang hebben. Het is nu geen zebrapad meer, maar dit is het ook nog niet. En dank voor het vinden van nog een Vitae leftover in het Linkedin proces! Wel getest, maar niet gezien (ik zelf, Vitae blind nog).
  Ik neem je aanbevelingen mee in de changes die we dit kwartaal nog gaan doorvoeren!
  Groeten, Wieneke.