Banencijfer VS zal morgen positief verrassen

Morgen wordt het fictieve werkloosheidscijfer van de VS voor de maand maart verkondigd; een garantie op heftige bewegingen op de beurs (als er tenminste gebeurst wordt op Goede Vrijdag). Want hoewel het cijfer niets zegt over de daadwerkelijke toestand van de arbeidsmarkt is het casino dat vroeger de beurs was gek op dit soort cijfers. En als de voortekenen niet bedriegen wordt het een positief cijfer; althans als het om het aantal nieuwe banen gaat. Wat overigens vrijwel zonder uitzondering uitzendbanen zijn. En dat is de reden waarom ik positief ben, want volgens de American Staffing Association is dit de ontwikkeling van haar uitzendindex:

Uitzendindex VS, 2008 – 2012. Bron: American Staffing Association

Uitzendindex VS, 2008 – 2012. Bron: American Staffing Association

Met andere woorden, verwacht een fraai banencijfer op vrijdag, want de index is in de afgelopen weken met vijna twee punten gegroeid. En dat is veel. Hoewel voor werkende Amerikanen een heel slecht cijfer is, als meer en meer vaste banen worden omgezet in uitzendbanen, met daaraan gekoppeld een daling van inkomen en sociale voorzieningen.

Maar dat is volstrekt interessant voor de Amerikaanse regering. Want in een verkiezingsjaar zal uitsluitend aandacht worden gegeven aan het aantal nieuwe banen, niet aan de kwaliteit van die nieuwe banen. Of het feit dat het niet om nieuwe banen gaat, maar vooral om de fragmentatie en erosie van oude banen.

Geef een reactie