Jobbird: een Facebook van banen?

Logo JobbirdJawel, althans volgens Jan-Peter Cruiming (oprichter Jobbird), uit wiens mond het regionale maandblad Consigne het volgende liet optekenen over de toekomst van deze vacaturesite:

Uiteindelijk wil ik er een soort Facebook van banen van maken, dus internationaal

Sodeju, Jobbird wordt de Facebook van online recruitment! Waar ik me overigens heel weinig bij kan voorstellen. En Cruiming misschien ook niet, want verderop in het artikel wordt het allemaal iets rustiger:

Uiteindelijk lijkt het me echt gaaf om wereldmarktleider te worden. De eerste stap hebben we al genomen door binnenkort ook in het Engels beschikbaar te zijn.

Nou, dat klinkt nog steeds extreem ambitieus maar is toch alweer een stapje terug van een Facebook van banen. Cruiming wil blijkbaar Monster verslaan. Hemeltjelief…

Maar het artikel in Consigne bevat nog veel meer juweeltjes. Wat hiervan te denken:

Jobbird opereert volgens de oprichter dan ook zonder winstoogmerk. ‘Als ik ‘break even’ draai ben ik allang tevreden en zoals het nu lijkt gaat dat wel lukken. Heel veel kosten hebben we niet, aangezien alles geautomatiseerd is. Uiteindelijk verwacht ik dat zo’n 80 procent van de vacatures gratis op de site zullen worden geplaatst. De andere twintig procent komen voor betaling van 99 euro bovenaan te staan bij de zoekresulaten, net zoals dat bij Marktplaats het geval is.

Met de ambitie om per eind 2012 rond de 100.000 vacatures op de site te hebben, gecombineerd met een gemiddelde verblijfsduur van 60 dagen per vacature geeft ons dat dus een mogelijkheid om uit te rekenen op welke omzet Cruiming rekent, en daarmee op zijn budget (bij een break-even scenario). En dat is dan toch ineens zeer behoorlijk; namelijk ruim EUR 12 miljoen. Maar ja, dan moet je toch nog altijd maar even jaarlijks continu 100.000 vacatures op de site kunnen tonen. Dat zijn in totaal ruim 600.000 vacatures in een jaar. Waar moeten die allemaal vandaan komen? Let wel, dit is alleen Nederland!

Ondertussen staat Jobbird  tegen de grens van 40.000 vacatures aan te hikken; nou maar hopen dat het huidige budget ver onder die EUR 12 miljoen ligt want anders wordt er wel heel veel geld verbrand in Groningen…

Ook laat Cruiming zich weer eens van zijn megalomane kant zien; volgens het artikel staat hij namelijk op het punt om een boek uit te brengen met als titel: Matchen tussen droom en daad. Online- en ondernemerslessen van de man die twee keer de vacaturemarkt veranderde. Toe maar… En dan is er nog het ondertussen niet meer geheel onbekende tv-programma Baan in één dag dat binnenkort met de opnames begint. Waar Cruiming één van de drie specialisten is die werkzoekers tips geeft bij het bemachtigen van een baan.

Het is duidelijk, er gaat niets boven Groningen!

Geef een antwoord

12 Comments