Ik snap niets meer van de Amerikaanse arbeidsmarkt

Als voorspeller is het leven zwaar en onvoorspelbaar. Toeterde ik verleden week nog vol zelfvertrouwen dat ik een fantastische voorspeller was; vandaag blijkt dat ik er niets van bak. Wat is het geval? Het heeft alles te maken met de uitzendindex van de VS, zoals wekelijks gerapporteerd door de American Staffing Association (ASA). En die index groeit al maanden waarmee uitzendbanen een belangrijke driver zijnachter de banengroei in de VS. En vanwege diezelfde groei van de index voorspelde ik verleden week donderdag een positieve verrassing van het banencijfer in de VS.

Niets was echter minder waar. Het banencijfer stelde (zwaar) teleur. En ook de bijdrage van de uitzendbanen in de totale banengroei was maar zeer beperkt. Met een zachte plop knalde de zeepbeel die mijn voorspellende gaven bleken te zijn, uit elkaar.

En ik kan nu met de hand op mijn hart zeggen dat ik niets, maar dan ook helemaal niets, meer snap van de arbeidsmarkt in de VS. Want ondanks de teleurstellende cijfers blijft de ASA index maar groeien. Ook afgelopen week weer:

Uitzendindex VS, 2008 – 2012. Bron: American Staffing Association 

Uitzendindex VS, 2008 – 2012. Bron: American Staffing Association

Wie het wel weet mag het zeggen. Maar er is teveel fout aan de cijfertjes die uit de verschillende hoeken en gaten van de Amerikaanse arbeidsmarkt komen. Zoveel is wel zeker…

En voorspellen? Ik blijf het toch gewoon proberen.

Geef een reactie