Monsterboard heeft een ‘nieuwe’ zoekpagina

Ik weet eerlijk gezegd niet hoelang deze nieuwe pagina met het zoekresultaat al bestaat, maar verleden week viel het me pas op:

Monsterboard | Zoekpagina 

Misschien ligt het aan mij, maar ik heb het gevoel dat ik naar het ontwerp van een designer met een visueel Gilles de la Tourette syndroom zit te kijken. Wat een chaos! Is dit werkelijk het beste niveau wat de grootste vacaturesite ter wereld weet te realiseren? Schokkend…

Laat ik eerste even alle visuele ruis wegsnijden die het overzicht nog verder vertroebeld:

Monsterboard | Zoekpagina, 2

De snelzoek functie is dominant aanwezig, maar de hoeveelheid ruis rondom de zoekknop (met het onnodig verwarrende vergrootglas icoon in plaats van de tekst Zoek of Zoeken) is enorm. Boven, onder en aan de rechterkant van deze knop is het een hyperlinkdrukte van belang. Waarbij de hyperlinks Uitgebreid zoeken en Browse vacatures volstrekt overbodig zijn. Daarnaast is de afstand van de snelzoekfunctie tot de overige zoek- en verfijningsmogelijkheden in de linkerkolom eenvoudigweg te groot. Maar blijkbaar is het grid belangrijker dan de gebruiker. En dus mag de gebruiker extra muisbewegingen maken als zowel de snelzoek velden als de eventuele andere velden gebruikt moeten worden. Onnodig en verwarrend.

Dan is er een soort tussenkopje met Vacatures in Nederland, inclusief een RSS icoon. Wat die tussenkop daar doet is een raadsel; het voegt niets toe en neemt slechts verticale real-estate in beslag die beter gebruikt had kunnen worden. Verwarrend.

Vervolgens is er een rij met actieknoppen, waarbij de functie Weergave op volstrekt duister is. Gaat het hier om een sorteringsmogelijkheid van het zoekresultaat? Zo ja, wat doet deze functie dan hier? En… wat is de betekenis van de dropdown lijst die in het grijze tussenkopje staat? Is dat ook een sorteringsfunctie? Bizar en verwarrend.

Zo staat er in de rij met actieknoppen de mogelijkheid Vacatures per e-mail, maar is deze functie gelijk aan de hyperlink Vacatures per e-mail die onder de kop Verfijn resultaten te zien is? Verwarrend. Die hyperlink wordt overigens benadrukt door de tekstballoon Jouw selectie. Die overigens in het geheel niet slaat op de hyperlink. Bijzonder verwarrend.

In de linkerkolom hebben we vervolgens twee velden die geen reet met elkaar te maken hebben; plaatsingsdatum en straal. Maar om volstrekt onbegrijpelijke redenen zijn deze twee velden direct onder elkaar geplaatst. Verwarrend. Daaronder hebben we dan de verfijningsmogelijkheden. Waar de waarden per mogelijkheid geen indicatie geven van het aantal beschikbare vacatures… Bizar. En waar zowel de waarde kan worden aangeklikt of de checkbox voor die waarde. En de interactie is verschillend… Echt buitengewoon verwarrend.

En dan zijn er nog de feitelijke vacatures. Wat een rommeltje is dat. Allereerst is er een zogenaamde topbaan aan de bovenzijde, die zich afwijkend toont van alle andere gepresenteerde vacatures. Waarom? Dan volgt een gigantische knop Solliciteer op gekozen vacatures (waarbij ik iedereen aanraad die dat durft om deze knop eens uit te proberen door een aantal checkboxes voor de vacatures (gek genoeg niet voor topbaan vacatures, waarom hier niet?) aan te klikken en dat op deze knop te klikken. Wel eerst de blaas legen want ik garandeer je dat je van het lachen in je broek piest.

En als laatste zijn er dan nog de gewone vacatures. Die op een bizarre, versprongen wijze worden gepresenteerd. En waar blijkbaar de postcode als zeer relevant wordt ervaren… Bizar.

Vergeleken met deze nieuwe pagina was de oude pagina nog een toonbeeld van rust en eenvoud:

Monsterboard | Zoekpagina, oud 

Al was de performance van deze pagina om te janken. En het moet gezegd, de snelheid van de nieuwe zoekpagina is aanzienlijk beter!

Maar los van die performance is het om te janken wat Monster(board) heeft gerealiseerd. Waardoor maar weer eens blijkt dat niet alle verandering een vooruitgang is. Monster(board) is in staat gebleken om een slechte zoekpagina aanzienlijk slechter te maken. Wat op zich ook een hele prestatie is. Maar wel bijzonder verwarrend.

Geef een antwoord

1 Comment