Vacaturesite top 10: en Megajobs is weer weg…

Vacaturemonitor, negatiefKonden we verleden week de terugkeer van Megajobs vieren, vandaag is dat feest alweer voorbij. Megajobs is net zo snel verdwenen als ze binnenkwam. Ondertussen blijft het nog altijd extreme aantallen vacatures regenen als gevolg van het interne doublureprobleem waar vooral Banenmatch van lijkt te profiteren.

Terwijl het volume aan vacatureplaatsingen mede hierdoor maar liefst 34% groter is dan in dezelfde drie weken van vorig jaar is het volume aan unieke vacatures 14% kleiner. Wat een ratio van vacatureplaatsingen/unieke vacatures oplevert van 3,3. Oftewel een unieke vacature verschijnt gemiddeld op 3,3 online locaties. Wat gezien de stand van de economie als extreem mag worden betiteld.

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 13 – 15). Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 13 – 15). Bron: Jobfeed

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

 1. Banenmatch: -0,3%
 2. Werk.nl: -0,1%
 3. Jobselectie: -0,4%
 4. Jobbird: +1,4%
 5. Nationale Vacaturebank: -0,1%
 6. VacatureBase: -0,1%
 7. Monsterboard: -0,1%
 8. Vacaturevijver: +0,2%
 9. DOVAjobs: +0,1%

En Megajobs verdwijnt waar GoudenGidsBanen verschijnt. Geen verrassing hier dus. Ondertussen blijft het beeld sterk vertekend door het aantal interne doublures. Onderstaande grafiek geeft een eerste indicatie van de mate van vertekening; het percentage interne doublures op het totaal aan nieuwe vacatures gedurende een periode van 8 weken:

Percentage interne doublures op totaal aantal nieuwe vacatures in 8 weken. Bron: Jobfeed

Percentage interne doublures op totaal aantal nieuwe vacatures in 8 weken. Bron: Jobfeed

Hiermee is duidelijk dat alle sites zich in meer of mindere mate ‘schuldig’ maken aan het fenomeen van interne doublures, maar dat Vacaturevijver en Banenmatch (en het weer verdwenen Megajobs) in dit spel van een buitencategorie zijn. Waardoor (ruim) meer dan 50% van het totaal aan nieuwe vacatureplaatsingen uit interne doublures bestaat. Binnenkort verwacht ik weer de vacatureplaatsingen zonder deze interne doublures te kunnen rapporten, want het beeld wordt wel zeer extreem vertekend door dit fenomeen.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto 

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Banematch kukelt maar liefst 11% naar beneden, van 52% naar 41%. Waarbij die absolute meerderheid slechts 1 week heeft geduurd. Verder is opvallend dat het negatieve sentiment van Werk.nl weer eens relatief laag is. En dat terwijl meer en meer mensen gebruik moeten maken van Neerlands’ slechtste vacaturesite als gevolg van het stijgende aantal werklozen. Maar mogelijk dat verklaard kan worden door het steeds groter wordende aandeel aan langdurig werklozen. Die zijn ondertussen niet anders gewend…

Geef een antwoord

1 Comment
 • Rogier Visser
  says:

  @marc,
  .
  Het is jammer dat Jobfeed de cijfers niet goed elkaar heeft, met name omdat er nu hieruit toch allerlei conclusies  worden getrokken waarbij het zelfs zomaar even over “schuldig maken aan…..” gaat. Dit lijkt me toch niet helemaal de juiste route. Conclusies kun je volgens mij alleen trekken uit zaken die “juist en volledig” zijn. Iets wat in dit geval niet het geval is.
  .
  Voor het specifieke geval Banenmatch. Wij maken ons nergens “schuldig” aan. Bij ons is er niets veranderd, we groeien gewoon door zoals al die weken en maanden daarvoor. Er is aan de kant van Jobfeed iets veranderd waardoor zaken scheef gepresenteerd worden. Erg jammer voor de wekelijkse top 10, die hierdoor scheef groeit. Maar de vacaturesites kunnen hier niet zoveel aan doen.