Sneak preview: samenstelling vacature-aanbod

Dankzij onafgebroken gebedel bij Textkernel/Jobfeed kan ik nu als eerste een beeld geven van de samenstelling van het vacature-aanbod bij onze grootste vacaturesites. Opgebouwd uit unieke vacatures (vacature is alleen op deze site aanwezig), externe doublures (vacature is ook op andere site(s) aanwezig) en interne doublures (dezelfde vacature is meermalen op dezelfde site aanwezig):

Samenstelling vacature-aanbod voor geselecteerde sites, laatste acht weken. Bron: Jobfeed

Samenstelling vacature-aanbod voor geselecteerde sites, laatste acht weken. Bron: Jobfeed

De grafiek is gebaseerd op het totaal aantal nieuwe vacatures dat Jobbfeed in de laatste 8 weken op deze sites heeft aangetroffen. Verder zijn uitsluitend de nog altijd actieve vacatures in de vergelijking betrokken. Tenslotte zou anders het risico bestaan op een groter aantal interne doublures (wat overigens nadrukkelijk het geval blijkt te zijn bij Banematch en Vacaturevijver).

En hiermee krijgen we voor het eerst een bijzonder inkijkje in de samenstelling van het vacature-aanbod bij onze grootste vacaturesites. Een inkijkje waarmee een soort driedeling kan worden gemaakt:

 1. “Unieke” content: sites met meer dan 25% unieke vacatures en minder dan 50% externe doublures
 2. Me-too sites: sites met 10%  – 25% unieke vacatures en meer dan 50% externe doublures
 3. Bottom feeders: Sites met minder dan 10% unieke vacatures en meer dan 50% externe doublures

 

Er zijn slechts twee sites waar een fors deel van het vacature-aanbod uit unieke vacatures bestaat; Werk.nl en Nationale Vacaturebank. Waarbij het bijzonder jammer is dat het grootste unieke aanbod op de allerslechtste vacaturesite van Nederland staat: Werk.nl. Bijzonder jammer voor de werkzoeker wel te verstaan.

De categorie me-too vacaturesites bestaat uit DOVAjobs, Monsterboard en Jobbird. Sites met nog altijd een fatsoenlijk aanbod aan unieke vacatures (alledrie iets boven de 20%) maar toch ook met een zeer fors aantal externe doublures. Opvallend om te zien dat er op basis van deze gegevens feitelijk geen onderscheid is te maken tussen de duurste pay-to-post vacaturesites van Nederland (Monsterboard) en de freemium vacaturesite van Jobbird. Verder is het toch apart om te zien dat DOVAjobs, de vacature-aggregator van uitzendconcern Ranstad nog altijd 23% unieke vacatures heeft. Zijn er Randstad labels waarvan de vacatures online niet vindbaar zijn voor de spider van Jobfeed? Of is er een label die alleen maar op DOVAjobs haar vacatures publiceert?

En dan is er het clubje bottom feeders, waar nauwelijks een unieke vacature valt te bespeuren. Met als meest dramatische voorbeeld GoudenGidsBanen, waar maar 1% van alle vacatures uitsluitend op deze site te vinden is. Ik ben zeer benieuwd of er iemand al een betaalde vacaturesplaatsing op deze site heeft gedaan. Zo ja, zonde van het geld als je elders ook gratis kan adverteren. Tenzij de response natuurlijk geweldig is…

Met dit inzicht is er in ieder geval meer duidelijk geworden over de samenstelling van het vacature-aanbod bij onze grootste vacaturesites. Een inzicht dat ongetwijfeld nog aan enige verandering en verbetering onderhevig zal zijn maar op dit moment al heel wat extra informatie verschaft.

Nu nog even vragen hoe ik deze informatie wekelijks binnen kan krijgen om zo weer een goede Vacaturesite top 10 af te kunnen leveren, zonder interne doublures. Want daar is volgens mij nog geen oplossing voor gevinden binnen de Jobfeed site. En als die er al is heb ik hem nog niet gevonden. Maar weer even gaan zeuren…

Geef een antwoord

6 Comments
 • Ruben @ Poolz
  says:

  Kleine opmerking uniek is niet altijd goed … kunnen volgens mij ook vacatures zijn die bij het bedrijf zelf al zijn vervuld en verwijderd.

  • Marc Drees
   says:

   Ik heb uitsluitend naar actieve vacatures gekeken. En bij de beoordeelde vacaturesites mag ik hopen dat er sprake is van prompte verwijdering indien een vacature niet langer actief is. Of heb je daar een andere mening over?

 • Jasper
  says:

  Ik deel je mening wat betreft Werk.NL maar de feiten spreken ons tegen.
  Bevestigd wederom het feit dat een vaste baan vinden heden kansloos is.    

 • Rogier Visser
  says:

  @marc

  Wederom even een korte reactie op de conclusies die weer voortkomen uit bovenstaande artikel.
  In je grafiek toont alles 100%. Dit betekent voor het voorbeeld Banenmatch dat 40% van de vacatures die op Banenmatch staan dubbel zijn. ( dezelfde vacature is meermalen op dezelfde site aanwezig). Omgerekend zou dit in de praktijk neerkomen op de volgende rekensom : van de 32,756 vacatures die nu on BNM staan er meer dan 13 duizend dubbel zijn.
  Geloof me als ik zeg dat dit totaal onzin is……
  .
  Dus wederom , staatjes zijn leuk, maar het is belangrijk om voorzichtig met de conclusies te zijn.
  Ik heb zelf ook even contact gezocht met Jobfeed om e.e.a. met het “real life”  voorbeeld van BNM te onderzoeken zodat het nog duidelijker en transparanter word. Uiteraard hou ik je op hoogte van deze bevindingen.
  .
  gr
  Rogier 

  • Marc Drees
   says:

   Ik geloof je graag, en ik wil je ook niet vragen om aan omgekeerde bewijsvoering te doen. Het is aan Jobfeed om aan te geven hoe ze tot deze bepaling zijn gekomen en om vervolgens in gezamenlijkheid te constateren waar eventuele discrepanties liggen. Het lijkt me daarom goed dat je met Jobfeed contact hebt gezocht en ben bijzonder benieuwd naar de uitkomsten.