Vacaturesite top 10: Een unieke top 3!

Vacaturemonitor, negatiefVoor het eerst sinds het verschijnen van de freemium vacaturesites binnen de vacaturesite top 10 staan dit type sites op de plaatsen 1 (Banenmatch), 2 (Jobbird) en 3 (Jobselectie). Een unicum. En een verder bewijs van de huidige populariteit van het freemium model. Verder keert Megajobs weer terug na een afwezigheid van precies 1 week. De site lijkt een abonnement op een heen-en-weertje te hebben genomen.

Het volume aan vacatureplaatsingen is 20% groter dan in dezelfde drie weken van vorig jaar; tegelijkertijd is het volume aan unieke vacatures maar liefst 19,2% kleiner. Een toch wel zeer duidelijke indicatie dat het met het unieke vacaturevolume niet bepaald de goede kant op gaat. En met een mogelijk demissionair kabinet na vandaag zal het er waarschijnlijk niet veel beter op worden in de komende tijd…

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 14 – 16). Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 14 – 16). Bron: Jobfeed

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

  1. Banenmatch: -1,3%
  2. Jobbird: +1,0%
  3. Jobselectie: +0,4%
  4. Werk.nl: -0,6%
  5. Nationale Vacaturebank: +0,3%
  6. Monsterboard: +0,2%
  7. VacatureBase: -0,3%
  8. DOVAjobs: +0,1%
  9. Vacaturevijver: -0,4%

En Megajobs verschijnt waar GoudenGidsBanen verdwijnt. Megajobs lijkt een abonnement te hebben genomen op verschijnen en verdwijnen uit de top 10. Eens kijken of dat volgende week betekent dat de site alweer is verdwenen…

Verder weinig verrrassingen, behalve dat de samenstelling van de top 3 natuurlijk volstrekt uniek te noemen is. Drie freemium vacaturesites die op de eerste drie plaatsen staan. Twee van de drie bestonden twee jaar geleden nog niet eens, en eentje was er zelfs verleden jaar nog niet. Een verandering van het landschap in slechts twee jaar tijd; wie had dat gedacht?

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Banematch verliest wederom, maar dit keer slechts 2%. Die de site direct aan Monsterboard lijkt te hebben gegeven, want laatstgenoemde groeit met hetzelfde percentage. Jobbird groeit met 4% terwijl Nationale Vacaturebank met hetzelfde percentage daalt. Het lijkt wel een ruilbeurs deze keer.

Geef een reactie