Vacaturevolume per regio: een deep dive

vergrootglas Gisteren heb ik de ontwikkeling van het unieke vacaturevolume per beroepsgroep (voor geselecteerde groepen) van 2008 tot heden laten zien. En daarin waren opmerkelijke verschillen te zien in de mate waarin het vacaturevolume van beroepsgroepen zich al dan niet heeft hersteld van de financiele crisis.

Vandaag wil ik hetzelfde doen, maar dit keer voor de vier regio’s die ons land rijk is, Noord (Friesland, Groningen, Drente), Zuid (Limburg, Noord-Brabant), Oost (Gelderland, Overijssel, Flevoland) en West (Utrecht, Zeeland, Noord- en Zuid-Holland). En ook hier zijn er meer dan opvallende verschillen te constateren.

Onderstaande grafiek is gebaseerd op een voortschrijdend 52-weeks gemiddelde van het unieke vacaturevolume waarbij het percentage verandering ten opzichte van het nulpunt (het gemiddelde unieke vacaturevolume over heel 2008) is weergegeven:

%verandering 52-weeks gemiddelde unieke vacaturevolume, 2008 – heden. Bron: Jobfeed

%verandering 52-weeks gemiddelde unieke vacaturevolume, 2008 – heden. Bron: Jobfeed

In het begin van de financiele crisis volgen de vier regio’s vrijwel hetzelfde pad; steil naar beneden. Maar waar Noord-Nederland zich vervolgens opmerkelijk snel herstelt, op korte afstand gevolgd door Zuid-Nederland, kan dit zeker niet gezeg worden van Oost- en West Nederland. De twee laatstgenoemde regio’s laten een bijzonder traag herstel zijn,waarbij de crisis in Oost-Nederland in eerste instantie dieper is en langer duurt dan in het westen. Maar waar Oost-Nederland ondertussen een volume aan unieke vacatures laat zien dat (nog net) boven het volume van 2008 uitsteekt zit West-Nederland nog steeds in een vacaturerecessie. En het ziet er naar uit dat in de komende tijd die recessie zich zal verdiepen:

Vacatures per week en 52-weeks gemiddelde (rode lijn), 2008 – heden, West-Nederland. Bron: Jobfeed

Vacatures per week en 52-weeks gemiddelde (rode lijn), 2008 – heden, West-Nederland. Bron: Jobfeed

Er is alweer geruime tijd sprake van een daling van het unieke vacaturevolume in West-Nederland, en het lijkt er niet op dat hierin enige verandering gaat komen. Geen goede ontwikkeling… Eens te meer omdat West-Nederland natuurlijk het grootste volume aan vacatures van alle vier de regio’s heeft. Dus als West-Nederland niest is heel Nederland verkouden.

Daar tegenover staat de aanzienlijk positievere ontwikkeling van het unieke vacaturevolume in Zuid-Nederland. Die na de financiele crisis nadrukkelijk de banenmotor van Nederland bleek te zijn geworden:

Vacatures per week en 52-weeks gemiddelde (rode lijn), 2008 – heden, Zuid-Nederland. Bron: Jobfeed

Vacatures per week en 52-weeks gemiddelde (rode lijn), 2008 – heden, Zuid-Nederland. Bron: Jobfeed

Ondertussen valt ook in Zuid-Nederland duidelijk te zien dat de klad in de vacaturevolumes is gekomen. Maar in tegenstelling tot West-Nederland zit hier het volume nog altijd duidelijk boven het niveau van 2008. Dat is op zijn minst een glimmer of hope te noemen.

Het unieke vacaturevolume voor heel Nederland bevindt zich ondertussen weer bijna op de nullijn en daarmee zijn we terug bij af. Gezien de richting van de trendlijn is het bijna onvermijdelijkj dat we binnen enkele weken weer in een krimpscenario terecht gaan komen. En dat geldt eens te meer als het consumenten- en producentvertrouwen aangetast gaat worden door de huidige kabinetscrisis. Om nog maar te zwijgen van de ellende in de ons omringende Europese landen. De zomer beloofd bijzonder waterig te worden dit jaar.

Geef een reactie