Path.To ‘weet’ wat goed voor mij is

Logo en logotype Path.To Krijg nou wat! Een uitzender die investeert in een online recruitment startup? Jawel, Adecco investeert $ 1,5 miljoen in Path.To. En wie of wat is Path.To eigenlijk? Nou, volgens de site, dit:

Path.To connects the right people with the right job opportunities through personalized recommendations that deliver the best and most compatible matches for talent and businesses.

O, o, dat klint als een soort itzBig of JobFox revisited. Sites waar je kilometers informatie moest invullen voordat je (niet-passende) vacatures kon zien. Is Path.To ook zo’n betweter?

De homepage
De homepage is er eentje van de nieuwe generatie. En dat betekent dus een ellenlange homepage, waar zo’n beetje alles wordt uitgelegd. Het begint met hiermee:

Path.To | Homepage

Mooie fotografie, dus dit is blijkbaar een artsy site. En Path.To gaat er blijkbaar voor zorgen dat ik verliefd wordt op mijn volgende baan. Dat is me nogal een belofte. Maar hoe gaan ze dat waarmaken? Blijkbaar als volgt:

We’re connecting you with the right job opportunities in technology and design through personalized recommendations.

Oke, personalized recommendations… Van wie dan wel? Heeft Path.To een social sausje in het zoekproces naar een baan? Nee, het is het resultaat van mijn Path.To score. Jawel! En wat is dat dan nou weer? Nou, in het tweede deel van die ellenlange homepage staat dit:

Path.To | Homepage, 2 

Ik val een beetje van mijn stoel als ik dit lees:

The Path.To Score helps you by ranking all jobs in the system by their compatibility


Compatibility
met wat? Met mij? Met mijn chi? Met mijn leeftijd of gewicht? Nee, want in het derde en laatste deel van de eindeloze homepage staat dit:

Path.To | Homepage, 3 

Jawel, ik moet Path.To trainen, door aan te geven welke vacatures al dan niet bij mij passen. Om volstrekt onduidelijke redenen laat dit Path.To het volgende zeggen:

Are you tired of scrolling through job boards looking for the perfect position? We feel your pain which is why we created Path.To. We use what we learn about you and your work preferences to deliver only the most relevant job opportunities.

Pardon? Ik moet allerlei informatie invoeren en Path.To vervolgens bij elke getoonde vacature zeggen of die al dan niet past en dat is efficienter en makkelijker dan zoeken in een vacaturesite? Stelletje arrogante sukkels…

Registreren gaat niet vanzelf
Maar goed, ik heb de homepage doorgeworsteld en ik ga me maar eens via mijn LinkedIn profiel aanmelden. Eens kijken hoe dat gaat.

Hmm… na Path.To gedurende 1 dag toegang tot mijn LinkedIn profiel te hebben gegeven kom ik in een maagdelijk wit scherm terug. Er gebeurt helemaal niets meer.  Een F5je levert plotseling de volgende URL op: https://www.path.to/auth/failure?message=invalid_credentials&strategy=linkedin

En dat terwijl ik toch keurig bij LinkedIn was aangemeld. Tja, soms is een API best lastig…Als ik vervolgens opnieuw naar Path.To ga krijg ik ineens dit te zien:

Path.To | Registratie 

Laten we er maar vanuit gaan dat het een glitch was… Anders zou men de nodige bezoekers verliezen…

Kilometers invulwerk
Afijn, nadat ik mij heb geregistreerd krijg ik het volgende te zien:

Path.To | Invulwerk 

Zoals verwacht moet ik allerlei gegevens gaan invoeren zonder te weten of aan het eind van dit keurslijf van 5 stappen een zinvol resultaat wacht. Een garantie op het laten afhaken van een deel van die bezoekers. En dat terwijl Path.To nu alleen voor de design en IT-community in San Fransisco open staat. Daar is echt een overschot aan wanhopige werkzoekenden…

Aan het eind van de eerste ellenlange pagina met werkervaringen zie ik pas de call-to-action: Save work Experience and Continue. Dat is knap stom. Tenslotte ken ik mijn eigen werkervaring toch wel redelijk, een knop above the fold was wel zo praktisch geweest…

Afijn, door naar de volgende stap:

Path.To | Invulwerk, 2 

Invulwerk, invulwerk, invulwerk. Het enige opvallende is het bolletje aan de rechterkant; dat is ineens een stuk kleuriger dan in de vorige stappen. Het is blijkbaar een progress indicator, want in de laatste stap is de kleur nog feller geworden:

Path.To | Invulwerk, 3

Blijkbaar vond Path.To dat het iets nodig had om de rechterkant minder wit te maken…

Hoe dan ook, in de laatste pagina van het invulwerk kan ik dus mijn social profiles koppelen. Om Path.To te helpen mijn interesses beter te begrijpen…? Wat een ronkende onzin is dit toch. Maar goed, na alles te hebben ingevuld wordt mijn Path.To Scores berekend:

Path.To | Path.To score

Ik dacht dat er 1 Path.To score was, maar blijkbaar zijn er meerdere. Of toch maar eentje? Want hoeveel compatibility scores kan je hebben? Afijn, die score wordt niet getoond nadat de berekening is afgerond. Wel krijg ik nu ‘compatibele’ vacatures te zien:

Path.To | Zoekresultaat

En daar staan ze. Onder elke vacature staat een Like en Dislike knopje. Om Path.To te trainen. Hoeveel likes en dislikes denkt Path.To eigenlijk dat de gemiddelde bezoeker gaat geven? Of leert het ding al na enkele (dis)likes zoveel dat ze ineens wel banen kan opduikelen waar ik verliefd op kan worden? Zottigheid…

Overigens ook een gruwelijk slechte pagina met zoekresultaten, maar dat terzijde. Ook als vacaturesite klopt er niet veel aan Path.To.

En dat was het wel zo’n beetje. Of toch niet? Er is nog een andere pagina die volstrekt onbegrijpelijk is. En dat is deze:

Path.To | Personen

Een pagina met gezichten. Waaruit tevens blijkt dat ik automatisch toestemming heb gegeven om mijn profiel publiek te publiceren. Het zou verstandig zijn geweest als ze dat vooraf met enige visuele nadruk aan mij hadden gevraagd! Wat een sukkels zijn ze daar bij Path.To!

Gelukkig heeft Path.To wat heel veel sites niet hebben; de mogelijkheid om mijn account te verwijderen:

Path.To | Remove Account

Godzijdank! Ik heb met een zucht van opluchting op de Remove Account knop geklikt.

Conclusie
Path.To valt in de categorie itzBig, JobFox en de vele andere partijen die het beter denken (en grotendeels dachten) te weten dan de werkzoeker. En om die reden de werkzoeker opzadelen met een onevenredige hoeveelheid werk. Om vervolgens een teleurstellend eindresultaat te tonen. En daarmee lijkt het lot van Path.To getekend. Er is geen enkele onderscheidende factor die Path.To tot een interessante of waardevolle site maken. Het is gewoon veel werk om hier een baan te zoeken. Veel meer werk dan een bezoekje aan een vacaturesite. Waar een faceted search je een stuk sneller laat ontdekken of er al dan niet geschikte banen zijn. Of misschien zelfs een baan om verliefd op te worden…

Geef een antwoord

1 Comment