Welten: ‘omzetgroei 2012 vlakt af’

Financieel opleider en detacheerder Welten zette in 2011 EUR 45 miljoen om – een groei van ruim 15 procent. Alleszins goede cijfers voor het dit jaar jubilerende bedrijf en het geeft aan dat 2011 dan ook een goed jaar was voor de detachering. Dit jaar verwacht Welten een lagere omzetgroei van ‘tussen 5 en 10 procent’. Dat laat het Vessemse bedrijf aan RecruitmentMatters weten.

Sneller dan de omzet stegen de kosten van het bedrijf dat dit jaar 20 jaar bestaat. Welten wijt de daaruit voortvloeiende winstdaling aan de ‘groei van het aantal interim-professionals en de daarmee gepaard gaande investeringen, zoals opleiding- en ontwikkelkosten.’ De loonlijst nam met 11 procent toe tot 606 fte’s ultimo 2011.

Van een dubbele dip in de detachering stelt Welten vooralsnog weinig last te hebben. Volgens Concern-controller Kevin Kremers gaat Welten uit van ‘een structureel groeiende markt.’

Binnenkort verwachten wij de cijfers van concurrenten ConQuaestor en Eiffel naast die van Welten te kunnen leggen.

Welten, omzet en brutomarge, 2003 – 2011

Welten, omzet (in miljoenen Euro’s) en brutomarge, 2003 – 2011

Wij spraken Kremers over de ontwikkelingen.

De directe kosten van Welten stegen flink sneller dan de omzet. Hoe verklaart u dat?
‘Het jaar 2009 was voor ons een aderlating. En 2010 stond voor ons in het teken van het herstellen van de organisatie na de klappen van de crisis. We zijn daarin geslaagd en daarom is 2011 een jaar geweest waarin we opnieuw zijn gaan investeren. We hebben ons opleidingsbedrijf een stimulans gegeven en nieuwe opleidingen ontwikkeld. Daarnaast hebben we nog sterker geïnvesteerd in het werven en vervolgens opleiden van nieuwe interim-professionals. Dat is een strategische keuze geweest die we begin 2010 hebben gemaakt.’

Welten verjongt?
‘Ja. In deze arbeidsmarkt is de beschikbaarheid van ervaren interim-professionals kleiner. Niettemin vraagt de markt om senioriteit – waar mogelijk werven we seniore professionals, maar om in de vraag te voorzien, werven wij trainees en ontwikkelen die versneld tot senior. En op dit moment is het moeilijker voor ons om voor dergelijke trainees inwerkopdrachten te vinden. Dat vergt meer energie dan voorheen.’

De opleidingskosten vallen niet onder de directe kosten van uw gedetacheerden. De bruto-marge is sneller gedaald. Kan ik uit deze cijfers concluderen dat de leegloop bij Welten opnieuw is toegenomen?
‘Hoe laag delen wij niet, maar onze leegloop is ook nu onverminderd laag. Dat de totale omzet die wij per professional ontvingen gedaald is, komt niet zozeer door gedaalde tarieven. De voornaamste reden van die daling is dat wij ook tijd in onze trainees investeren. Daardoor maken onze trainees minder declarabele uren en dat heeft effect op de brutomarge.’

De vraag naar flexibele arbeid krimpt dit jaar. Wordt 2012 een slecht jaar voor detacheerders?
‘Dat zal misschien gelden voor sommige sectoren, maar wij gaan uit van een behoudende omzetgroei van 5 à 10 procent. Die is iets minder fors dan afgelopen jaar. Onze winst zal – dankzij onze investeringen van 2011 – dit jaar sneller toenemen.’

Wat merkt u van de inzakkende vraag naar flexibele arbeid?
‘Wij gaan ook dit jaar uit van groei en zien de vraag naar onze diensten niet inzakken. We verwachten overigens een structureel groeiende markt.’

Merkt u niet dat steeds onzekerder klanten nog korter lopende detacheringscontracten verlangen?
‘Ja, de markt vraagt meer flexibiliteit, maar voor ons is dat geen probleem. De doorlooptijd van onze opdrachten is al relatief kort – gemiddeld korter dan een halfjaar. Niettemin merken wij dat onze klanten behoefte hebben aan het snel opschalen en afbouwen van hun inhuur. De samenstelling van de opdrachten in onze portefeuille heeft een flexibeler karakter dan voorheen.’

Geef een reactie

8 Comments
 • Flem
  says:

  2,5 miljoen in de min? Zijn de mooie jaren nu echt voorbij?

  Ach, het is een eentiende van haar lening van de ABN AMRO bank. Nog een paar jaar zo doorgaan en Eiffel kan weer naar een kleiner kantoorpand. Ik zal de karton dozen alvast maar weer gaan sparen. Er zal vast wel weer een gesprek komen met de private banker en de nodige gevolgen hebben voor de medewerkers.

  Ik heb intussen vernomen dat veel privileges en arbeidsvoorwaarden alweer behoorlijk naar beneden zijn bijgesteld. Dit belooft niet veel goeds voor 2012.

 • Goflix
  says:

  Als ik het goed heb is vandaag een algemene aandeelhoudersvergadering gehouden bij Eiffel… en dus zouden de cijfers bekend moeten zijn….

  • Maaike S.
   says:

   Benieuwd wanneer en hoe “helder” de cijfers van Eiffel worden gepresenteerd. Er heeft de aflopen tijd daar een hoop narigheid afgespeeld. Van onder tot boven zijn mensen “gedwongen” ontslagen. Je leest en hoort het haast overal, maar bij Eiffel noemt men dit gedwongen ontslag: “in goed overleg”. Een lachertje. Het blijft een bijzondere toko. Bij diverse interne handelingen kun je een hoop vraagtekens bijzetten. En die naar mijn mening geen recht heeft tot goede eerlijke werknemers.

 • Max P.
  says:

  Proficiat Welten. Absoluut benieuwd naar ConQuaestor en Eiffel.
  Al valt dit redelijk goed in te schatten. ConQuaestor in de plus en Eiffel in de min. De laatste betaalt nu fors voor haar (wan)beleid van de afgelopen jaren.

  Bedrijven als Welten (Vessem, 606 fte), ConQuaestor (Utrecht, 624 fte) en Accenture (Amsterdam, 2400 medw.NL) maken het, zelfs in 2011. Eiffel (Arnhem, 510 fte) daarentegen laat voor het tweede jaar afweten. Het zal u dan ook niet verbazen, dat dit weer de nodige conseqenties en extra spanningen voor het kantoor in Arnhem oplevert. Arnhem ligt duidelijk uit de koers en blijkbaar is dit ook bij haar (ex)klanten inmiddels doorgedrongen.

  * Cijfers 2011.