Spaanse werkloosheid in Q1 2012 naar 24,4%?

Spaanse vlagEr wordt gemeld dat de werkloosheid in Spanje in het eerste kwartaal van 2012 op 24,4% is uitgekomen; ten opzichte van 22,8% in het vierde kwartaal van 2011. Dit lijkt me vrijwel onmogelijk; een sprong van 1,6% in slechts 3 maanden tijd?

Laten we maar hopen dat het niet waar is, want dan moet de werkloosheid in maart 2012 boven de 26% zijn uitgekomen. En dat is dus meer dan een kwart van de beroepsbevolking van Spanje. Hoor ik iemand bailout roepen?

Geef een antwoord

5 Comments
 • Bas van de Haterd
  says:

  Met wat ik hoor uit het land Marc zou het wel eens gewoon waar kunnen zijn helaas. En wat Michiel ook zegt: seizoensinvloeden zijn er ook groot, nu is er weinig toerisme bijvoorbeeld. Dus ik vrees het ergste… 

 • Michiel van Beek
  says:

  Het gaat niet goed met Spanje. Het probleem van Spanje zit met name in de vastgoedbubbel en de banken die daar middenin zitten. De werkloosheid cijfers moet je wel nuanceren. Spanje kent een grote mate van seizoenswerk(ers), niet te vergelijken met de Nederlandse economie. Dat seizoen gaat zo’n beetje beginnen. De werkeloosheid zal de komende tijd dalen.

  Moraal: laten we met z’n allen nu eens stoppen met het uitvergroten van de negatieve kanten. 
   
   

  • Marc Drees
   says:

   Uitvergroten van de negatieve kanten? Ik ben benieuwd hoe een kwart van de Spaanse beroepsbevolking een dergelijke struisvogelopmerking zou kwalificeren…
    
   Verder heb je misschien niet goed gekeken naar de ontwikkeling van de werkloosheid van Spanje over de afgelopen jaren, maar die gaat onveranderd omhoog. Dat heet overigens seizoensgecorrigeerd.

   • Michiel van Beek
    says:

    Het is niet mijn wijsheid, maar die van een Spanjaard.

    NB Ik zei ook niet dat het goed gaat met Spanje. Het wordt alleen tijd dat we eens stoppen met het negativisme, dat levert namelijk uiteindelijk helemaal niks op, of toch wel; het levert nog minder vertrouwen op. Dat helpt!