Vacaturesite top 10: freemium rules (the day)

Vacaturemonitor, positiefOok deze week zijn het de freemium vacaturesites die de plaatsen 1 (Banenmatch), 2 (Jobbird) en 3 (Jobselectie) opeisen. Zijn we het begin van een nieuw tijdperk aan het meemaken? Of kijken we over enkele jaren terug op dit moment als de kortstondige piek van een hype? Alleen de tijd zal het leren. Voorlopig is het echter roem en aandacht voor de freemium vacaturesites.

Het volume aan vacatureplaatsingen is 26% groter dan in dezelfde drie weken van vorig jaar; tegelijkertijd is het volume aan unieke vacatures maar liefst 11,2% kleiner. En daarmee is er een spoiler alert te geven; het volume aan unieke vacatures in april van dit jaar is aanzienlijk lager dan in dezelfde maand van 2011. Het gaat de verkeerde kant op met dat vacaturevolume. Morgen meer detail als ik de resultaten over de maand april van 2012 publiceer.

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 15 – 17). Bron: Jobfeed 

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 15 – 17). Bron: Jobfeed

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

 1. Banenmatch: -1,5%
 2. Jobbird: –0,4%
 3. Jobselectie: -0,4%
 4. Werk.nl: -1,1%
 5. Nationale Vacaturebank: -0,1%
 6. VacatureBase: +0,2%
 7. Monsterboard: -0,2%
 8. DOVAjobs: +0,2%
 9. Megajobs: +0,1%

 

En GoudenGidsBanen verschijnt waar Vacaturevijver verdwijnt. Eindelijk kan Megajobs langer dan 1 week achtereen een plaatsje in de Vacaturesite top 10 vasthouden. Zij het op een positie die grote risico’s inhoudt met betrekking tot volgende week…

De top 3 bestaat nog altijd uitsluitend uit freemium vacaturesites als verder bewijs voor een (tijdelijk?) veranderde wereld. Maar de procentuele wijzigingen bij deze top 3 zijn wel bijzonder groot. Als je de wijzigingen per week afzet tegen de relatief kleine veranderingen van de ‘oudere’ spelers, dan is het opvallend om te zien hoe groot de wijzigingen bij de freemium sites vaak zijn. De reden(en) achter deze wijzigingen zijn mij onbekend; vreemd is het wel.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto 

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Banematch heeft haar aderlating eindelijk weten te stoppen, voor het eerst in weken wint de site, met 3%. En dat terwijl directe concurrent Monsterboard 2% inlevert. Hoewel, directe concurrent is iets teveel eer, gezien het enorme verschil in het procentuele aandeel in de totale social media buzz van de 10 grootste vacaturesites.

Geef een antwoord

1 Comment
 • Sander
  says:

  Bedankt voor je overzichtelijke grafieken. Echter het zou mooi zijn als je de grafiek waarin je de unieke vacatures, interne doublures, exterme doublures combineert met de grafiek van de aantallen. Daaruit kun je vervolgens opmaken op welke site absoluut de meeste unieke vacatures heeft.