Een eerste blik op Talent Pipeline

Talent PipelineAangezien ik gisteren toch al bij LinkedIn zat in verband met een boekpresentatie heb ik maar meteen de kans gegrepen om een guided tour van Talent Pipeline (spreek uit: piepeliene) te krijgen. Waarvoor overigens dank natuurlijk! En dankzij die guided tour heb ik een beter beeld gekregen van wat Talent Pipeline te bieden heeft. En dat hiermee de aanval op ATS’en is ingezet. Ook al zal LinkedIn dit nooit bevestigen.

De integratie tussen LinkedIn Recruiter en Talent Pipeline is hecht; feitelijk is het niet meer dan een functionele uitbreiding van LinkedIn Recruiter. De essentie is het aggregeren van kandidaten uit verschillende bronnen binnen LinkedIn Recruiter. Waarbij een drietal extra mogelijkheden worden geboden.

Die mogelijkheden zijn:

  1. Het handmatig invoeren van kandidaten
  2. Het extraheren van (1 – N) cv'(‘s). Hiervoor maakt LinkedIn gebruik van de extractiesoftware van een niet nader genoemde derde partij.
  3. Het inlezen van een (spreadsheet) bestand met kandidaatgegevens van meerdere kandidaten (1 – N)

Van alle ingevoerde ‘profielen’ wordt natuurlijk gekeken of deze al binnen LinkedIn bekend zijn. Daarnaast is het mogelijk om meerdere kenmerken aan een profiel te hangen (de bron, een eventueel project waarvan het deel uitmaakt, een of meerdere tags die het profiel verder kenmerken). Als laatste component is er een workflow component op basis van een status code die aan een profiel kan worden gehangen. Verder kan ook op de verschillende kenmerken en de status worden gerapporteerd, een geruststelling voor op output sturende recruitment managers.

Werkgevers of intermediairs die (vrijwel) uitsluitend actief werven hebben met LinkedIn Recruiter in combinatie met Talent Pipeline (en de referral tool) een krachtig hulpmiddel in handen; is er ook nog een grote component passieve werving aanwezig dan zijn er nog wat extra tooltjes nodig om dit klaar te spelen. En daar biedt een ATS dus nog enige toegevoegde waarde. Daarnaast is de presentatie van een profiel sterk vergelijkbaar met wat ik als simpele gebruiker van LinkedIn ook zie. En daar zit in mijn optiek nog een ferm verbeterpunt. Want hoewel de presentatie van het profiel daarmee zeer herkenbaar is, is essentiele informatie verdeeld over een te groot verticaal bereik. Als recruiter moet ik heel wat scrollen om opleiding, werkervaring en vaardigheden te bekijken. Dat kan beter. Geef een recruiter de kerngegevens van de kandidaat in een compact overzicht; een eerste filtermogelijkheid.

Gedurende de maand mei is het de bedoeling van LinkedIn om in een aantal waves alle LinkedIn Recruiter klanten toegang te geven tot Talent Pipeline. Dit geldt niet alleen in Nederland maar voor alle, ongeveer 10.000, klanten van LinkedIn Recruiter wereldwijd. Daarnaast is het de bedoeling om Talent Pipeline ook afzonderlijk ter beschikking te stellen, maar daarvoor is nog geen timeline of prijsstelling bekend gemaakt.

O ja, ik heb ook nog maar eens gevraagd naar een datum waarop de Apply with LinkedIn knop met een goede mobiele versie komt. Zoals gebruikelijk is er bij LinkedIn geen datum te krijgen. Het is wel duidelijk dat hoewel deze verbetering op de to-do lijst staat, dit niet bovenaan is. Met andere woorden, dit gaat in mijn optiek zeker niet voor de zomer gebeuren. Zou LinkedIn soms verwachten dat iedereen in 2012 de smartphone voor een tablet gaat inruilen? Hoe dan ook, hiermee mist het bedrijf een enorme kans om mobiel solliciteren mogelijk te maken. En om hier te domineren.

Overigens is morgen een belangrijke dag voor LinkedIn, want dan worden de financiele resultaten over het eerste kwartaal van 2012 bekendgemaakt. En ik voel aan mijn water dat het wel eens een positieve verrassing zou kunnen worden. Dat wordt nog spannend morgen…

Geef een reactie