Morgenwerk schendt privacy uitzendkrachten

Morgenwerk is een (volgens eigen zeggen ‘het’) online uitzenbureau. Tot zover niet veel nieuws. Maar Morgenwerk is ook een online uitzendbureau die bijzonder ver gaat bij het tonen van informatie bij een vacature. Zover zelfs dat bij vacatures de foto’s van andere uitzendkrachten (“morgenwerkers”) worden getoond die blijkbaar eerder voor de betreffende vacaturehouder hebben gewerkt. En dat ziet er zo uit:

Morgenwerk | Vacaturepagina

Jawel, deze avatars zijn piepklein. Tot je ze, in mijn geval, met de iPad gaat bekijken. Want dan zijn ze eenvoudig op te blazen tot herkenbare proporties. Morgenwerk schendt de privacy van haar uitzendkrachten op een zeer bijzondere manier…

Morgenwerk heeft overigens een registratie bij het College Bescherming Persoonsgegevens. En in deze registratie staat vermeld welke gegevens Morgenwerk van haar (potentiele) uitzendkrachten vraagt:

CBP | Registratie Morgenwerk

Deze opsomming is niet helemaal volledig, zoals ook uit onderstaand registratieformulier blijkt:

Morgenwerk | Sollicitatieformulier 

Even los van het feit dat het bijzonder voorbarig is om BSN, banrekeningnummer en een kopie identiteitsbewijs te verlangen bij een sollicitatie; wordt hier ook een foto van de sollicitant gevraagd. En blijkbaar wordt deze foto, die niet wordt vermeld bij de registratie bij het CBP, dus gebruikt op de site als je als uitzendkracht voor Morgenwerk aan de slag bent gegaan.

Het feit dat Morgenwerk de foto gebruikt op haar site staat evenmin vermeld in de privacyverklaring. Wel staat hierin het volgende:

Morgenwerk | Privacyverklaring

Hoe een profielfoto nodig kan zijn voor het juist uitvoeren van de dienstverlening van Morgenwerk is mij een volstrekt raadsel. Er wordt nergens in de privacyverklaring aangegeven dat diezelfde profielfoto op de site van Morgenwerk kan worden gebruikt voor marketingdoeleinden. En daarmee heeft de gegevensverzameling van de (potentiele) uitzendkrachten ook niet langer een enkelvoudig doel. De gegevensverzameling wordt tenslotte niet alleen gebruikt voor het kunnen aanbieden van uitzendkrachten, het wordt ook gebruikt voor marketingdoeleinden. En dat doel heeft Morgenwerk in ieder geval niet bij het CBP gemeld…

Achtergrondinformatie
Morgenwerk BV kent twee bestuurders, Voyager Beheer BV en Direct Dial & Direct Mal BV. Enig aandeelhouder en bestuurder van Voyager Beheer is Maarten Hendrik Timmerman, enig aandeelhouder en bestuurder van Direct Dial & Direct Mail is Gamawe BV, waar Gaston Erik Martin van de Wetering enige aandeelhouder en bestuurder is.

Hoewel Morgenwerk als SBI code Uitzendbureaus heeft is haar activiteitsomschrijving aanzienlijk breder:

Het verlenen van diensten op het gebied van marketing, de exploitatie van één of meer uitzendbureau’s, het verrichten van detacheringswerkzaamheden, het verzorgen van opleidingen, alsmede de in- en verkoop van ondersteunende producten, het ontwikkelen van software, het aanleveren van diensten ten behoeve van onder andere payrolling alsmede houdster- en financieringsactiviteiten.

Geef een reactie

2 Comments