Hoe meet je iemands echte reputatie? Combineer Klout met Klouchebag!

imageKlout is een voorbeeld van een eerste generatie aan ‘hulpmiddelen’ waarin technologisch optimisten een fraaie toekomst voor de reputation economy zien gloren. Jawel, wij worden collectief de maat genomen op basis van onze online activiteiten (of het ontbreken daarvan) en dat levert een cijfer op waarmee we zijn gedetermineerd, gewaardeerd en in een hokje gestopt. Hoezeee…?

Maar geen weldenkend mens neemt toch nota van iets onzinnigs als Klout? Nou, dat ligt toch wat anders. Onze jachtige samenleving blijkt gek te zijn op tot cijfers gereduceerde mensen. Zo kunnen namelijk snel ‘beslissingen’ worden genomen. Zoals beslissingen over het al dan niet aannemen van een sollicitant. Sam Fiorella is hiervan mogelijk het slachtoffer geworden.

Wat is het geval? Lees en huiver:

Last spring Sam Fiorella was recruited for a VP position at a large Toronto marketing agency. With 15 years of experience consulting for major brands like AOL, Ford, and Kraft, Fiorella felt confident in his qualifications. But midway through the interview, he was caught off guard when his interviewer asked him for his Klout score. Fiorella hesitated awkwardly before confessing that he had no idea what a Klout score was.

The interviewer pulled up the web page for Klout.com—a service that purports to measure users’ online influence on a scale from 1 to 100—and angled the monitor so that Fiorella could see the humbling result for himself: His score was 34. “He cut the interview short pretty soon after that,” Fiorella says. Later he learned that he’d been eliminated as a candidate specifically because his Klout score was too low. “They hired a guy whose score was 67.”

Partly intrigued, partly scared, Fiorella spent the next six months working feverishly to boost his Klout score, eventually hitting 72. As his score rose, so did the number of job offers and speaking invitations he received. “Fifteen years of accomplishments weren’t as important as that score,” he says.

Wat een enkel cijfertje, waarvan niemand precies weet hoe dat tot stand komt, voor een carriere kan betekenen. Hoewel ik van harte hoop en verwacht dat er ook naar kennis, ervaring en vaardigheden is gekeken. Het zal dus niet zo zwart-wit zijn als in dit artikel is weergegeven, maar het feit dat een volstrekt willekeurig cijfer een rol speelt in de keuze van een kandidaat is bijzonder angstaanjagend, zeker als dat cijfer zo eenvoudig gemanipuleerd kan worden

Het is niet denkbeeldig om te veronderstellen dat het voorbeeld van Fiorella ondertussen geen uitzondering zal zijn. En dat er dus meer carrieres afhankelijk worden van een Klout score. Bizar. Maar gelukkig is er een remedie. Eentje met een knipoog maar ook een die bijzonder goed gebruikt kan worden om de zaak weer in balans te brengen: Klouchebag.

En daarvoor heb ik twee voorbeelden genomen, mijzelf en iemand die nog meer twittert dan Roos van Vugt: Thomas Marzano. En dat geeft het volgende resultaat:

SNAGHTMLed6dbea

image 

Aan de linkerkant staat de Kloutscore, aan de rechterkant de score volgens Klouchebag. Nu gaat het er natuurlijk om wat we met die twee scores kunnen doen om tot een afgewogen beeld van iedere persoon te kunnen komen. De enig logische eerste stap is natuurlijk het bij elkaar optellen van de twee scores. Met het volgende resultaat:

 • Marc Drees: 62
 • Thomas Marzano: 136

Vervolgens delen we dit resultaat door de leeftijd van betrokkene:

Marc Drees: 1,2

Thomas Marzano: 3,9

En dat getal leggen we vervolgens langs de wetenschappelijk vastgestelde bullshit schaal, die zoals bekend mag worden veronderstelt een waardebereik van 1 tot 5 kent. Het getal 1 betekent een volledige afwezigheid van enige vorm van bullshit; het getal 5 betekent dat iemand full of shit is.

De conclusie spreekt voor zich. Waarmee ook direct bewezen is dat dit allemaal als een bus klopt. Tenslotte ben ik volgens dit resultaat feitelijk niet in staat tot het spuien van enige vorm van bullshit. QED

Voor mogelijke criticasters die denken slim te zijn door op te merken dat scores onder de 1 en boven de 5 ook mogelijk zijn, het volgende: Scoor je onder de 1, dan besta je feitelijk niet. Scoor je boven de 5 dan dien je echt, echt iets zinnigs met je leven te gaan doen. Nogmaals, zie mijn score. QED

Geef een reactie

2 Comments
 • Peter J. Fontijn
  says:

  Het kan gekker. Omdat ik nogal breed geinteresseerd ben, en op diverse fronten en in veel landen actief, splitste ik gaandeweg mijn activiteiten en aandachtsgebieden over diverse twitteraccounts. Geen gespleten persoonlijkheid denk ik zelf, maar vooral een poging om thema’s gescheiden te houden. Zo beschik ik thans over:
  10 Twitter accounts
  3 Foursquare accounts
  1 LinkedIn account
  1 Google+ account
  3 FaceBook accounts
   
  en dan nog wat ander digitaal gedoe zoals YouTube channels, Pinterest, Google+, Evernote, Instagram, Instapaper, Xing, Viadeo, Quara, Tumbler, Woophy en wat oude Hyves.
  En nu heb ik plotseling ook nog eens een verzameling Klout accounts met een cumulatieve score van >100.
  Ik heb vannacht een verzoek ingediend bij de directie van Klout om alles tot één account samen te voegen. Een mens moet immers ook nog kunnen slapen!