Vacaturesite top 10: steady as she goes

Vacaturemonitor, negatief En nog een week voor het freemium trio op de plaatsen 1, 2 en 3. Het houdt maar niet op, en misschien is dat ook wel de nieuwe werkelijkheid. Hoewel ik nog altijd ambivalent bent over de houdbaarheid van het business model, ook al ben ik er tegelijkertijd van overtuigd dat een fee vragen voor een vacatureplaatsing in een volledig meetbare wereld volstrekte onzin is.

Het volume aan vacatureplaatsingen is 28,5% groter dan in dezelfde drie weken van vorig jaar; tegelijkertijd is het volume aan unieke vacatures maar liefst 9,5% kleiner. Dus de maand mei begint met een aanzienlijk lager volume aan unieke vacatures dan een jaar geleden. Aangezien mei 2011 de meest bloated maand van 2011 was, lag dit wel in de lijn der verwachtingen. Nu eens kijken hoe de huidige maand mei zich verder gaat ontwikkelen.

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 16 – 18). Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 16 – 18). Bron: Jobfeed

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

  1. Banenmatch: +0,2%
  2. Jobbird: +0,5%
  3. Jobselectie: -0,6%
  4. Werk.nl: -0,4%
  5. Nationale Vacaturebank: -0,1%
  6. VacatureBase: 0,0%
  7. Monsterboard: -0,1%
  8. DOVAjobs: -0,2%
  9. GoudenGidsBanen: 0,0%
  10. Megajobs: +0,1%

Een weekje zonder wisselingen van de wacht, ook wel weer eens fijn. Relatief kleine veranderingen ten opzichte van vorige week; alleen Jobbird (+0,5%) en Jobselectie (-0,6%) springen er een beetje uit. Maar vergeleken met de aanzienlijk grotere veranderingen in voorgaande weken is een wijziging minder dan 1% plus of min een rimpeling geworden…

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Banematch groeit alweer voor de tweede achtereenvolgende week en staat nu op een dominante 42%. Monsterboard blijft gelijk op exact de helft van het buzzpercentage van Banenmatch. Een respectabele afstand, zeker als je beseft dat Monsterboard nog niet al te lang geleden die nummer 1 positie stevig in handen had. Van de overige sites kan alleen Jobbird het tempo nog enigszins bijhouden, de rest is kruimelwerk.

Geef een antwoord