Vacaturesite top 10: Werk.nl in de spotlight

Vacaturemonitor, positief Tja, wat een uitzending op RTL al niet kan doen. Niet in termen van vacaturevolume maar in het sentiment via social media. Want Werk.nl is de gebeten hond, met een explosieve stijging van het negatieeve sentiment. Aan het vacaturefront valt vooral de bijzondere stijging van Banenmatch op, maar dit is deels een gevolg van de nieuwe ontdubbelingsstrategie van Jobfeed.

Het volume aan vacatureplaatsingen is ondertussen 44,9% groter dan in dezelfde drie weken van vorig jaar; tegelijkertijd is het volume aan unieke vacatures 4,1% kleiner. Een volstrekt schizofrene situatie die zich vooral laat uitleggen als de opkomst van de freemium vacaturesites in combinatie met de gewijzigde ontdubbeling.

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 17 – 19). Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 17 – 19). Bron: Jobfeed

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

  1. Banenmatch: +1,9%
  2. Jobbird: +0,3%
  3. Werk.nl: +0,8%
  4. Jobselectie: -0,5%
  5. Nationale Vacaturebank: +0,1%
  6. VacatureBase: +0,3%
  7. Monsterboard: -0,1%
  8. GoudenGidsBanen: +0,3%
  9. DOVAjobs: -0,1%

Megajobs is buiten de boot gevallen en zal zich dus weer moeten zien terug te worstelen. Vacaturevijver is weer eens terug en lijkt zich ook voor de komende weken van een plaatsje in de top 10 te hebben verzekerd. Verder is de buitennissige stijging van Banenmatch opvallend, maar hier lijkt vooral het herplaatsingsverhaal bij deze site debet aan. In combinatie met de langere termijn waarmee Jobfeed doublures als zodanig onderkent. Ik ben nog aan het puzzelen hoe we wat dit betreft naar de oude en daarmee vergelijkbare situatie kunnen teruggaan. Want de positie van Banenmatch en mogelijk ook Jobbird worden hierdoor opgeblazen.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Banematch laat een forse en onverwachte daling van de buzz zien (van 42% naar 34%), terwijl Werk.nl explodeert van 8% naar 27%. En niet alleen dat, het negatieve sentiment is extreem hoog. Inderdaad, allemaal als gevolg van de RTL uitzending over de slechte zoekresultaten bij Werk.nl.

Geef een antwoord