Monsterboard heeft eindelijk 6Sense!

Logo 6Sense6Sense is eindelijk, eindelijk in Nederland gearriveerd. Merkwaardig genoeg niet in de vorm van Power Resume Search (PRS), de betaalde variant die voor actief wervende recruiters is bedoeld, maar als Power Job Search (PJS), oftewel voor werkzoekers. En daarmee is 6Sense dus eerder aangekomen dan Sal Iannuzzi (CEO Monster) tijdens de earnings call over het vierde kwartaal van 2012 had aangegeven. Of zou hij soms PRS hebben bedoeld toen hij aangaf dat 6Sense (de nieuwe zoektechnologie van Monster) in de 2e helft van 2012 in Nederland zal worden geintroduceerd?

Vanaf nu kunnen werkzoekers dus zoeken met een intelligente zoekmachine. Waarbij het belangrijkste zichtbare verschil een bijzonder merkwaardige is. Monster stapt namelijk af van de online recruitment best practice van een snelzoekfunctie met een Wat? en een Waar? veld. In plaats daarvan worden drie zoekvelden aangeboden, Wat? (functititel), Wat2? (vaardigheden/trefwoorden) en Waar? Wat mij tot de volgende vraag brengt: Waarom?

Het antwoord daarop is waarschijnlijk simpel. Hoewel Monster 6Sense als unieke matchingsoftware positioneert is het bedrijf blijkbaar vergeten wat Google heeft gedaan. Laat de gebruiker niet de dupe worden van geavanceerde zoektechnologie; maak de zoekinterface zo simpel mogelijk en laat de technologie uitvogelen wat de gebruiker precies bedoeld.  Waarbij het invoeren van de woorden “account manager Amsterdam” niet op al teveel uitvogelproblemen zou moeten rekenen.

Nou, niet volgens Monster. Die nu dus onderstaande homepage biedt:

Monsterboard | Homepage

Voila! Dit is dus 6Sense. Nou ja, onder de motorkap. En je kan nog altijd terug naar de standaard zoekfunctionaliteit waarbij je weer de best practice met een Wat? en een Waar? veld te zien krijgt.

Verder is er een uitleg verstopt over deze nieuwe zoekfunctionaliteit onder de hyperlink Zoektips:

Vacatures zoeken [BETA] biedt je meer relevante zoekresulaten, gebaseerd op je zoekcriteria. De resultaten worden bepaald aan de hand van je zoekcriteria en aan de hand van woorden die gerelateerd zijn aan je zoekcriteria. Opmerking: Je moet op zijn minst één zoekterm invoeren om resultaten te krijgen.

Na dat is fraai, wie wil er nou geen meer relevante zoekresultaten? Precies. Alleen, nergens is het woordje BETA te vinden, behalve als je een keer op de hyperlink Gebruik standaard zoekfunctionaliteit klikt. Want dan komt hiervoor in de plaats de volgende hyperlink te staan: Gebruik nieuwe zoekfunctionaliteit (BETA). De gemiddelde gebruiker zal dat nooit ontdekken, maar ja, de gemiddelde gebruiker zal waarschijnlijk ook nooit op de hyperlink Zoektips klikken…

Maar hoe krijg ik dan die meer relevante zoekresultaten? Nou, als volgt:

Dit is een voorbeeld van hoe Vactures zoeken [BETA] werkt: Je bent op zoek naar een baan als Programmeur. Je vult "Programmeur" in in het functietitel veld. Je krijgt nu resultaten van vacatures met "Programmeur" in de titel, maar ook vacatures voor "Software Developer", omdat de zoekmachine herkent dat "Programmeur" en "Software Developer" aan elkaar gerelateerd zijn. Of als je zoekt naar "Secretaresse", worden vacatures voor "Personal Assistent" ook opgenomen in de zoekresultaten. Je kan ook naar meerdere functietitels tegelijkertijd zoeken, zoals "Java programmeur, IT manager" (als de functietitels maar van elkaar scheidt met een komma).

[…]

Trefwoorden kan je het beste gebruiken om je vaardigheden te beschrijven of de branche waar je in wilt werken. De vacatures in de resulaten bevatten deze trefwoorden en gerelateerde vaardigheden.

Nou, dat moet ik dan maar eens proberen. Ik voer programmeur in en ziedaar:

Monsterboard |  Zoekresultaat, nieuw 

De eerste vacature is een gesponsorde vacature voor een verkoper. Blijkbaar doet 6Sense er niets aan om irrelevante ‘topvacatures’ te filteren… Maar volgens Monsterboard zijn er 915 programmeur vacatures gevonden. Da’s best veel voor een site met iets meer dan 15.000 vacatures.

De standaard zoekfunctionaliteit laat overigens veel minder programmeurs zien (274):

Monsterboard | Zoekresultaat, oud

Of dit goed of slecht is, kan ik aan de hand van zulke aantallen vacatures niet beoordelen. Het is evenmin mogelijk om de kwaliteit van het zoekresultaat van beide engines te beoordelen.

Wat echter bijzonder goed is aan de nieuwe zoekfunctionaliteit laat zich in de verfijningsfunctie zien. Want daar verschijnen ineens relevante functietitels en vaardigheden bovenaan de verfijningsmogelijkheden. Een formidabele verbetering die relevantie toevoegt voor de gebruiker op het moment dat het nodig is. Klik ook maar eens op de hyperlink Meer vaardigheden/trefwoorden. Indrukwekkend!

De organisatie van de linkerkolom zorgt er echter wel voor dat de overige verfijningsmogelijkheden heel ver naar beneden worden gedrukt. Dit had een stuk beter gekund. En ondanks de nieuwe zoektechnologie lijkt Monster nog steeds niet in staat aantallen vacatures achter de verschillende opties te tonen. Dat is toch bijzonder vreemd. De vraag is nu of de opties op volgorde van frequentie van voorkomen worden getoond of dat dit willekeurig is.

Het zoekresultaat
Verder valt op dat het zoekresultaat alweer is veranderd. Standaard worden resultaten getoond in lay-out met drie kolommen, waarbij de gehele derde kolom is gereserveerd voor het vinden van connecties? Zou Monster zijn begonnen met de integratie van BeKnown in de zoekresultaten?

Het antwoord daarop is: Ja. Want als ik op Vind connecties klik, ga ik naar het aanmeldscherm van Facebook met de volgende tekst: Meld je aan om BeKnown in je Facebook-account te gebruiken. En nogal geheimzinnige tekst als je bedenkt dat vrijwel niemand ooit nog van BeKnown heeft gehoord…

Vervolgens krijg ik dit te zien:

BeKnown | Autorisatie

Dit valt allemaal heel erg mee, en ik kan zelfs de onzinnige optie Berichten plaatsen namens jou uitklikken. Wat ik dan ook prompt doe voordat ik op de knop Toestaan klik:

BeKnown | uitleg

Dat is grappig! Monster heeft hier de standaard zoekfunctionaliteit als default staan. Blijkbaar niet ontdekt tijdens het testen.

Verder is de uitleg zeer duidelijk, met uitzondering van de volgende zin:

Nadat je bent ingelogd worden je BeKnown profiel en Monsterboard profiel aan elkaar gekoppeld.

Wat betekent dit nu weer? Komt mijn BeKnown profiel in de Monsterboard database terecht? Gaan mijn Monsterboard gegevens in BeKnown komen? Waarom kan ik dat niet zelf beslissen? Eerlijk gezegd is dit een bijzonder merkwaardig statement die bij aandachtige lezertjes alleen maar vragen oproept. En vragers zijn in het algemeen geen klikkers… Ik wel, want ik wil weten wat er achter de knop Inloggen zit. Klik…

Plop, ik kom meteen terug op de pagina met het zoekresultaat in Monsterboard. Aangezien ik geen enkele relatie in BeKnown heb, kan ik er ook niet een zien in het zoekresultaat. Da’s een beetje vervelend, want nu kan ik niet verder om te zien hoe de interactie hier is. Misschien moet ik dan toch maar iemand uitnodigen van een bedrijf dat vacatures heeft. Dan kan ik alsnog zien wat er hierna gebeurt.

Later meer dus.

Conclusie
Monster(board) heeft met de introductie van 6Sense voor werkzoekers een verbetering geintroduceerd in de pagina met het zoekresultaat door contextueel gevoelige facets te tonen. Relevante verfijningsmogelijkheden die voor werkzoekers die dit eenmaal ontdekken naar alle waarschijnlijkheid als zeer waardevol worden ervaren.

Tegelijkertijd is Monster begonnen met de integratie van BeKnown in de ‘klassieke’ vacaturesite. Waarschijnlijk vooral in de hoop om het aantal BeKnown gebruikers te laten groeien. Waardoor 1/3 deel van de pagina met het zoekresultaat dus wordt ingenomen met BeKnown reclames. Want voor de huidige bezoekers zal er nauwelijks enige meerwaarde bestaan. Overlast voor een mogelijk toekomstige meerwaarde; geen prettige combinatie.

Geef een reactie

3 Comments