Totaljobs UK heeft drie merkwaardige functies

Totaljobs heeft een aantal merkwaardige functies op pagina’s waar de vacaturetekst wordt gepresenteerd. In onderstaand voorbeeld komen deze functies duidelijker naar voren omdat de vacaturetekst en de functies wat vager zijn gemaakt:

Totaljobs | Vacaturetekst 

Er zijn dus in totaal drie merkwaardige functies:

  1. Handmatige spammelder
  2. One Click Apply (OCA)
  3. Click to rate Job Details

Tijd voor een nader onderzoekje.

Handmatige spammelder
Totaljobs verheft de DIY functionaliteit tot in het extreme, mogelijk voortvloeiend uit een al even extreme luiheid van de kant van de vacaturesite. Want in plaats van zelf zeker te stellen dat sollicitatieformulieren van adverterende bedrijven geen ongepaste detailinformatie van sollicitanten verlangen, neemt de site een waarschuwing op die vervolgens de werkzoeker ook nog eens vraagt om dat bij Totaljobs te melden. Bijzonder lui. En natuurlijk bijzonder onfatsoenlijk.

image

Tenslotte lijkt het me toch redelijk dat Totaljobs alles in het werk stelt om te voorkomen dat er op haar site vacatures verschijnen die als phishing vacatures kunnen worden aangemerkt.  En deze verantwoordelijkheid niet klakkeloos afwentelt op de bezoekers van haar site. Die er toch vanuit zouden mogen gaan dat ze alleen betrouwbare vacatures voorgeschoteld krijgen…

One Click Apply (OCA)
Jawel, de Amazon Buy with one click functie heeft nu ook navolging gekregen in online recruitment. Wat in dit geval overigens niets anders is dan een standaard inschrijving bij Totaljobs waarbij je dus ook een cv dient achter te laten:

Totaljobs | Pop-up One Click Apply

Die OCA is dus niets anders dan een fancy naampje voor het binnenhengelen van cv’s zodat Totaljobs haar cv-database aanvult en beter kan verkopen. En daarmee feitelijk niets anders dan een ordinaire vorm van online colportage.

Click to rate Job Details
De laatste van de drie vreemde functies is misschien wel de meest merkwaardige. Als ik namelijk op de knop Click to rate Job Details klik, krijg ik dit te zien:

Totaljobs | Click to rate Job Details

Een soort klantenservice formulier waarbij een aantal criteria (mate van detail, omvang van de tekst, geschiktheid) kunnen worden gewaardeerd op een schaal van 1 tot 5 en waar ook nog het ongenoegen in een vrije tekst kan worden opgegeven.

Maar als ik dat dan eenmaal heb gedaan is de knop verdwenen; mijn feedback is echter evenmin zichtbaar. Het is ook volstrekt onduidelijk of ik dit formuliertje invul als persoonlijke feedback aan Totaljobs of dat ik participeer in een ranking mechanisme van vacatures. Wat dat dan ook voor meerwaarde zou hebben. En als ik persoonlijke feedback zou geven, hoe kan Totaljobs dan contact met mij opnemen? Niet dus…

Heel, heel merkwaardig. Daarnaast zou het collectief ranken van vacatures volstrekt onzinnig zijn, tenzij Totaljobs probeert die feedback te aggregeren tot een niveau waarmee de vacaturehouder een ranking kan worden gegeven. Maar dan zijn er aanzienlijk relevanter gegevens uit te vragen dan de drie criteria die nu worden gevraagd.

Deze functie lijkt meer op een slecht doordacht proefballonnetje dan iets anders. Misschien moet StepStone maar wat beter controleren waar Totaljobs haar geld aan uitgeeft

Conclusie
Het is te hopen dat deze drie functies van Totaljobs geen navolging krijgen bij andere vacaturesites, onder het motto: als een grote vacaturesite het doet zal het wel goed zijn. Want het tegendeel is waar. Bij alledrie de functies is er geen meerwaarde voor de werkzoeker; uitsluitend een meerwaarde voor de vacaturesite. De werkzoeker wordt echter verplicht tot vermijdbare of extra acties die hem/haar geen enkel voordeel brengen. Heel, heel merkwaardig.

Geef een antwoord