Vacaturesite top 10: JobTrack is baaack!

Vacaturemonitor, negatiefHemeltjelief, de laatste online recruitment property van Wegener heeft zich zomaar teruggeworsteld in de vacaturesite top 10. Hoe is het mogelijk? JobTrack is, net als Vacaturekrant, een appendix bij een krantenuitgever. Wat zou doen veronderstellen dat de site hetzelfde lot wacht als Vacaturekrant. Maat niets is minder waar, want JobTrack komt binnen in de top 10. Boven Monsterboard…

Het volume aan vacatureplaatsingen is ondertussen 34,0% groter dan in dezelfde drie weken van vorig jaar; tegelijkertijd is het volume aan unieke vacatures maar liefst 14,3% kleiner. Een volstrekt schizofrene situatie die zich vooral laat uitleggen als de opkomst van de freemium vacaturesites in combinatie met de gewijzigde ontdubbeling.

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 18 – 20). Bron: Jobfeed

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 18 – 20). Bron: Jobfeed

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

  1. Banenmatch: 0,0%
  2. Jobbird: -0,7%
  3. Werk.nl: +1,0%
  4. Jobselectie: -0,8%
  5. Nationale Vacaturebank: -0,4%
  6. VacatureBase: -0,5%
  7. Vacaturevijver: +0,6%
  8. Monsterboard: -0,4%
  9. GoudenGidsBanen: +0,2%

De komst van JobTrack heeft ervoor gezorgd dat DOVAjobs, de vacature-aggregator van Randstad, het pand heeft moeten verlaten. Verder is het opvallend dat, met uitzondering van Banenmatch, de meeste vacaturesites grote schommelingen laten zien; zowel positief als negatief. Hoewel het overall oordeel zwaar negatief uitvalt, het volume aan vacatureplaatsingen is fors gedaald ten opzichte van de voorgaande periode van drie weken.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto 

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Na de enorme daling van vorige week, weet Banematch zich deze keer licht te herstellen (van 34% naar 36%), terwijl Werk.nl nogmaals fors stijgt, van 27% naar 33%. Het negatieve sentiment sentiment van de site blijkft extreem hoog. Inderdaad, allemaal als gevolg van de RTL uitzending over de slechte zoekresultaten bij Werk.nl.

Geef een antwoord

2 Comments