Vacaturesite top 10: heeft Jobbird zich verslikt?

Vacaturemonitor, negatief Terwijl old-school pay-to-post vacaturesite JobTrack zich keurig heeft weten te handhaven voor de tweede achtereenvolgende week is er aan de top van de ranglijst een probleem voor freemium vacaturesite Jobbird. Een opvallende ontwikkeling die op dit natuurlijk nog geen enkele indicatie hoeft te zijn van het failliet van het freemium model. Maar waarmee pay-to-post vacaturesites toch wel enige hoop uit kunnen putten. Hoewel die hoop wel omgezet dient te worden in daden, want de eerste vier sites van de vacaturesite top 10 zijn nog altijd uitsluitend freemium vacaturesites…

Het volume aan vacatureplaatsingen is 30,7% groter dan in dezelfde drie weken van vorig jaar; tegelijkertijd is het volume aan unieke vacatures maar liefst 15,2% kleiner. De maand mei wordt dus een fors slechtere maand dan een jaar geleden, zoals het zich al aan het begin van de maand leek aan te kondigen. In het licht van de plotseling sterk stijgende werkloosheid (van 5,9% naar 6,2% in slechts 1 maand) is dat natuurlijk geen onverwachte ontwikkeling.

De wekelijkse top 10
De top 10 over de afgelopen drie weken ziet er zo uit:

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 19 – 21). Bron: Jobfeed 

Marktaandeel top 10 vacaturesites; 2011 – 2012 (week 19 – 21). Bron: Jobfeed

Ten opzichte van vorige week ziet het resultaat er als volgt uit:

  1. Banenmatch: +0,9%
  2. Werk.nl: +0,3%
  3. Jobbird: -1,2%
  4. Jobselectie: +0,1%
  5. Nationale Vacaturebank: +0,1%
  6. VacatureBase: 0,0%
  7. Vacaturevijver: 0,0%
  8. Monsterboard: +0,2%
  9. JobTrack: +0,2%
  10. GoudenGidsBanen: +0,1%

Voor het eerst in weken heeft Werk.nl weer eens een tweede plaats opgeeist. Ten koste van Jobbird dat de laatste tijd lijkt te worstelen met de magische grens van 40.000 vacatures. En dat terwijl de site in mei de grens van 50.000 vacatures had moeten slechten om haar bijzonder ambitieuze doel van 100.000 vacatures per eind 2012 te halen. Het begint er steeds meer op te lijken dat Jobbird zich fors heeft verslikt. Of dat het freemium model de eerste haarscheurtjes laat zien? Gezien de stevige groei van Banenmatch lijkt dat weer niet het geval te zijn. De twee grootste freemium vacaturesites liggen nu bijzonder dicht bij elkaar; Banenmatch zegt bijna 36.000 vacatures op haar sites te hebben terwijl Jobbird iets meer dan 38.000 vacatures claimt te hebben.

Afgezien van het freemium schermutsel zijn er nauwelijks bewegingen bij de andere sites te melden. En dat is weer behoorlijk saai. Misschien is er sprake van loomheid als gevolg van het mooie weer.

Social media buzz
En dan de social media buzz en het sentiment van de afgelopen maand van de 10 grootste vacaturesites:

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto 

Social media ‘buzz’ en sentiment van de 10 grootste vacaturesites, afgelopen 30 dagen. Bron: Coosto

Banematch zakt licht in (van 36% naar 35%), terwijl Werk.nl met 1% stijgt (van 33% naar 34%. Het negatieve sentiment van Werk.nl blijft nog altijd extreem hoog. Inderdaad, allemaal als gevolg van de RTL uitzending over de slechte zoekresultaten bij Werk.nl.

Geef een reactie