Ark.com: de volgende lege huls?

Logo ArkMet de groei van de hoeveelheid user generated content is het niet verwonderlijk dat er steeds meer people search engines ten tonele verschijnen. En het zullen er naar alle waarschijnlijkheid vele tientallen zijn. Maar er zullen er maar enkele overblijven. Gezien de hype en de funding lijkt Ark.com een kanshebber.

Maar wat zit er achter al die hype en funding? Is Ark de moeder van alle people search engines? Eerlijk gezegd heb ik geen idee, maar volgens TechCrunch haalt Ark haar data van een groot aantal bronnen:

This is all data scattered across Google+, Twitter, and particularly Facebook. Ark’s search pulls in info from all these sources plus profiles on LinkedIn, Foursquare, Myspace, Orkut, Meetup, Vkontakte, and Ren Ren.

De hoogste tijd om dat eens uit te vogelen.

En dit is blijkbaar waar alle hype over gaat; een uitgebreide lijst met zoekcriteria:

Ark | Homepage

Dat is in essentie de ‘meerwaarde’ van Ark. Een groot aantal zoekcriteria, waarvan de meeste overigens een zeer beperkte dekkingsgraad hebben. Wat zeker het geval is voor opleidingen en werkgevers, het grote probleem waar alle LinkedIn kloontjes op Facebook ook massaal tegenop lopen.

Verder zijn er een aantal tabs aan de bovenzijde (New people, Old classmates, Business contacts en My friends) waarbij de zoekcriteria wat anders door elkaar gehusseld worden.

Maar door op See More te klikken kan het aantal zoekcriteria kan zelfs nog verder uitgebreid worden:

Ark | Uitgebreid zoeken

Jawel, een eindeloze lijst aan criteria. Maar hoeveel van de door Ark geclaimde netwerken hebben al deze criteria? LinkedIn heeft ze gegarandeerd niet.

Verder zijn er een aantal tabs aan de bovenzijde (New people, Old classmates, Business contacts en My friends) waarbij de zoekcriteria wat anders door elkaar gehusseld worden. En dat is het wel zo’n beetje. De hoeveelheid zoekcriteria is dus gigantisch, maar levert het ook wat op?

Zoeken in Ark

Nou… eigenlijk is het helemaal niets. Het leek me zinvol om te starten met een vanity search. En uitsluitend op mijn eigen voor- en achternaam te zoeken. Wat op zich al bijzonder irritant is omdat Ark met een verplichte rij aan suggesties voor zowel mijn voor- als achternaam komt op het moment dat ik wat heb ingevoerd. Een volstrekt vermijdbare click, of in dit geval dus twee clicks. En wat krijg ik dan te zien? Nou, dit:

Ark | Marc Drees

Dat is gek, ik ben op Facebook met aanzienlijk meer informatie beschikbaar, inclusief vriendelijke avatar. En ik ben natuurlijk ook op LinkedIn aanwezig. Dus waarom ben ik alleen op Facebook gevonden?

Laat ik maar eens op de link My Facebook page klikken:

Facebook | 404

Hahaha… Dat ziet er ‘goed’ uit! Ark brengt mij naar een niet bestaande Facebook pagina.

Terwijl ik toch echt in Facebook aanwezig ben:

Facebook | Marc Drees

Hoewel dit feitelijk al voldoende aangeeft welke waarde aan Ark als people search engine kan worden toegekend heb ik ook nog even een business search gedaan. Een zoektocht op basis van een bedrijfsnaam (Adecco) in combinatie met een taal (zowel Dutch als Nederlands als Nederlandse geprobeerd) levert helemaal niets op in Ark:

Ark | Zoekresultaat

Koekenbakkers, dat Ark. En het zijn helaas koekenbakkers met geld dat zij verkeerd gaan besteden, zoals Patrick Riley (CEO Ark.com) in een interview overduidelijk maakt naar aanleiding van de vraag waarom de seed funding zo’n groot bedrag ($ 4,5 miljoen) was:

As for why so many dollars? “It’s a really big space, our competition is pretty well funded, and we have larger ambitions. To market something like this you need substantial funds.”

Heremetijd; de knaap gaat het in naamsbekendheid steken. Terwijl de zoekmachine belachelijk slecht is. Ga terug de garage in en maak iets fatsoenlijks!

Conclusie
Ark.com stelt ondanks alle hype en funding helemaal niets voor. Het richt zich voor zover ik heb kunnen ontdekken volledig op Facebook ondanks de name dropping:

Google+, Twitter, and particularly Facebook. Ark’s search pulls in info from all these sources plus profiles on LinkedIn, Foursquare, Myspace, Orkut, Meetup, Vkontakte, and Ren Ren. .

Want ik heb geen LinkedIn veldje kunnen ontdekken in Ark.

Is dit de volgende BranchOut of gaat Ark ook nog iets doen met dat geld om een fatsoenlijke zoekmachine te realiseren. Want dit is echt lachwekkend slecht. Een tip aan de jonge en arrogante oprichter: kijk eens grondig naar TheSocialCV, ga je vervolgens heel diep schamen, geef die $ 4,5 miljoen terug aan de achterlijke investeerders en ga een vak leren.

Geef een reactie

2 Comments